top of page
  • Foto van schrijverMichel

5 "Pasta Bolognese"-outdoormaaltijden getest

Misschien zijn sommigen onder jullie ware keukenchefs die op trektocht een lekkere maaltijd uit hun mouw kunnen schudden en zich weinig aantrekken van het gewicht. Anderen kiezen na een vermoeiende wandeldag voor het gemak van een lichte kant-en-klare vriesdroog- of gedehydrateerde maaltijd.


Er zijn tientallen merken op de "droogvoer"-markt die allemaal iets lekkers beloven. Maar wie kan die belofte waarmaken? Met dank aan partner XFood.nl organiseerde ik een zo objectief mogelijke test in de hoop daar deels een antwoord op te vinden.XFood stuurde me enkele maaltijden van vijf merken die in België & Nederland in de outdoorhandel liggen. In alfabetische volgorde: Firepot, Lyo Food, MX3, Real Turmat en Travellunch. Deze vijf merken hebben elk een variant op een heel simpel gerecht: pasta bolognese. Dat gerecht nam ik dan ook als uitgangspunt van deze test, omdat men zo de gerechten onderling kan vergelijken.


 

Over vriesdroog- en gedehydrateerde maaltijden

Vriesdrogen of lyofilisatie is een proces waarmee - in dit geval - voedsel dat anders makkelijk zou beschimmelen of slecht worden, langer houdbaar wordt en ook gemakklijker te transporteren is. In een vriesdroger wordt het voedsel naar een temperatuur van -40°C gebracht. De plateaus waarop het bevroren voedsel ligt worden dan verwarmd. Daarbij wordt het bevroren water in het voedsel niet omgezet naar een vloeistof, maar meteen naar een gas. Dat proces heet sublimatie. ongeveer 95% van het vocht wordt zo uit de voeding gehaald. Vriesdrogen is beter voor het behoud van de originele smaak en aroma's dan luchtdrogen. Sommige merken, zoals Real Turmat, trekken de maaltijd daarna vacuüm zodat er minder additieven moeten worden toegevoegd.


In tegenstelling tot de vier andere merken dehydrateert Firepot zijn maaltijden. Bij dehydratatie wordt in een speciale oven ongeveer 70% van het water in voeding verdampt.


Om de maaltijden tijdens je tocht klaar te maken hoef je enkel nog water toe te voegen, goed roeren en dan wachten tot volledige absorptie.


 

De test

Ik nodigde vijf vrienden uit voor de proeverij. Ze wisten op voorhand alleen dat ze blind vriesdroogmaaltijden zouden proeven, maar niet van welke merken. De zakjes werden klaargemaakt volgens de voorgeschreven werkwijze die vermeld staat op elk van de zakjes. Telkens liet ik de maaltijden wel nog 2-3 minuten langer "trekken". Ze werden in een willekeurige volgorde in een kom opgediend en dus zonder de originele verpakking. Niemand, behalve ik, wist dus welk merk we op dat moment aten.


Daarna moest iedereen een score van 1 tot 10 (1 =slecht, 10 = goed) geven op visuele aantrekkelijkheid, geur, smaak en textuur van de maaltijd en eventuele opmerkingen noteren.


Hieronder vind je de testresultaten in volgorde van opdienen.

MX3 - Pasta Bolognese (4,9 op 10)

Visueel: 5,6 op 10 Geur: 3,8 op 10 Smaak: 4,9 op 10 Textuur: 5,2 op 10

De Pasta Bolognese van MX3 mist een typische bolognesesmaak en -geur. Het leek alsof er weinig tot geen kruiding aanwezig was. Ook bleek de pasta niet goed gaar, ondanks de ruime gaartijd. Wel belangrijk, vermits 60% van de maaltijd uit pasta bestaat. Caloriën: 423 kcal / 100g Prijs: € 8,75 bij XFood.nl
Travellunch - Veggie Bolognese with Pasta (6,2 op 10)

Visueel: 5,7 op 10 Geur: 6,4 op 10 Smaak: 6,3 op 10 Textuur: 6,3 op 10


Bij Travellunch schuwt ment de zoutpot niet. De maaltijd was té gezouten en heeft ook veel tomaat, waardoor het geheel ook iets zuurder smaakt. Desondanks zit het qua smaak en textuur wel goed en scoort dus bovengemiddeld goed. Het gaat hier ook om een vegetarische versie, dus zonder vlees.


Caloriën: 380 kcal / 100g Prijs: €6,95 bij XFood.nlFirepot - Orzo Pasta Bolognese (4,2 op 10)

Visueel: 4,2 op 10 Geur: 4,2 op 10 Smaak: 4,2 op 10 Textuur: 4,1 op 10


We waren het er allemaal over eens. De maaltijd van Firepot lijkt het minst van de vijf op een pasta bolognese. Dat komt niet door het gebruik van orzo, de kleine Griekse pasta. De typisch rode tomatenkleur ontbrak, ondanks het feit dat de maaltijd uit 13% tomaten bestaat. Heeft wel het grootste aandeel pasta (63%) van alle maaltijden en er zit ook veel vlees in (16%). Caloriën: 468 kcal / 100g Prijs: € 10,49 bij XFood.nl


Real Turmat - Pasta Bolognese (6,2 op 10)

Visueel: 6,9 op 10 Geur: 5,3 op 10 Smaak: 7,3 op 10 Textuur: 5,3 op 10


"Lijkt het meest op een spaghetti bolognese", was de meest gehoorde en gelezen commentaar van mijn vrienden. Inderdaad, visueel zat het redelijk goed. De kruiding was voortreffelijk, alleen bleek je dat niet goed te ruiken. Ook was de pasta (slechts 36%) té gaar en ontbrak het dus aan beet. Maar wel de maaltijd met de beste smaak!


Caloriën: 430 kcal / 100g Prijs: € 11.95 bij XFood.nlLyo Foods - Penne alla Bolognese (6,4 op 10)

Visueel: 7,0 op 10

Geur: 5,9 op 10 Smaak: 5,9 op 10 Textuur: 6,8 op 10


Heeft net als Real Turmat en Travellunch een relatief lage hoeveelheid pasta (42%), maar daarvoor wel veel meer vlees. Lijkt visueel niet meteen op de meest authentieke pasta bolognese, maar scoort op dit vlak het best van allemaal. De ogen eten immers ook mee. De pasta had een goede beet. Niet verwonderlijk dat het op vlak van textuur de hoogste cijfers haalde.


Caloriën: 404 kcal / 100g Prijs: € 13.95 bij XFood.nl


 

Finale stand

1. Lyo Food 2. Travellunch & Real Turmat 4. MX3 5. Firepot


De winnaar van deze test: Penne alle bolognese van Lyo Food
 

De verpakking

Na de proeverij wilde ik van iedereen ook nog eens weten wat ze van de verpakkingen vonden. De meningen waren unaniem als eropaan kwam te weten wat er in de verpakking zit: het is niet duidelijk genoeg. MX3 en Real Turmat hebben dan wel een kleine foto van wat erin zit, maar zelfs dan is het nog te weinig. Bij de drie andere merken staat er enkel tekst en weet je dus op basis van de verpakking alleen niet meteen dat het om voeding gaat. Hier kunnen alle merken misschien nog een tandje bijsteken. De meningen zijn verdeelt als het over het design zelf gaat. De ene vind de zakjes van Firepot heel zuiver, de andere neutraal en nog iemand denkt aan een ctube wielrennersvoedsel. Travellunch's zakje is dan weer véél te groot. De foto erop doet de ene denken aan een droombeeld van een outdooractiviteit en dus eerder nutteloos, de andere begrijpt zo wat erin zit ondanks het gebrek aan foto over de inhoud. Real Turmat heeft een mooi design, maar lijkt op een - ik citeer - "chemisch product". Lyo Food valt te weinig op. MX3 heeft een ouderwets design en de achterzijde is té druk. N.b. Recent hebben Travellunch en MX3 wel een nieuw ontwerp gelanceerd. Wij testten de oude blauwe (Travellunch) en oranje/grijze (MX3) pakjes.


En jij?

Uiteraard is dit een zeer beperkte test en "pasta bolognese" is niet meteen de topper van de meeste merken. Je hebt nog ontelbare andere maaltijden die lekkerder zijn. Zo ben ik wel een fan van de Chicken and Pasta with mushrooms van MX3, de Chicken Curry van Real Turmat en de Chocolademousse van Trek 'n Eat. Wat zijn jouw favoriete outdoor maaltijden? Laat het hieronder weten!

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page