top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht: Boshyacinten spotten in het Hallerbos (26,2 km)

Wie zich wil onderdompelen in boshyacinten, die kan niet voorbij het wereldberoemde Hallerbos. Van overal komen de bezoekers om ergens tussen begin april en begin mei de bloemenpracht te aanschouwen. Omdat het geen evidentie is om met het openbaar vervoer snel tot in het Hallerbos te geraken, stel ik deze dagtocht voor. Idealiter doe het traject in wijzerszin en begin je er ten laatste om 9 uur 's ochtends aan, zodat je voor het middaguur in het Hallerbos bent. Het parcours van deze wandeling is eigen inspiratie.


Boshyacinten in het Hallerbos - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Boshyacinten in het Hallerbos

Van aan het station van Halle ging ik via het Park van Buizingen rechtstreeks naar het Kluisbos. Hier krijg je een eerste voorproefje van de paarse bloemenpracht. Het volgende deel naast de autosnelweg is misschien oorverdovend luid, maar het smalle, zigzaggende en tegelijk leuke pad leidt naar een stukje bos waar de boshyacinten zich eveneens van hun beste kant laten zien. De volgende kilometers gaan door het reservaat van de Steenputbeek en de Kapittelbeek. U raadt het: ook hier een bos vol bloemen!Boshyacinten in het Hallerbos - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net

Het Hallerbos bereik ik via de noordelijke uitloper langs de Steenputbeek, voorbij café 't Kriekske om dan aan de Kluisberg in de bloemenzee van het Hallerbos uit te komen. De volgende zes kilometer gaan kris kras door het bos, langs de mooiste delen vol boshyacinten. Hier kom je zeker aan je trekken als je op zoek bent naar de violetblauwe bloemenpracht. Ik laveer tussen de stroken met hyacinten door, de ene al wat indrukwekkender dan de andere.Aan de hoeve van de Pipaanshoek wandel ik onder de autosnelweg door, naar een klein gedeelte van het Hallerbos waar ook nog boshyacinten te vinden zijn. Vanaf de Vlasmarkt, waar de grens tussen Vlaanderen en Wallonië loopt, is het vooral open terrein dat de klok slaat. Er is nog een klein perkje boshyacinten aan de rand van het Lembeekbos. Op weg naar de Mussenberg wandel ik tussen de gele koolzaadbloemen. Daarna volgt een knuppelpad naar het Malakoffdomein met de gelijknamige toren uit midden 19de eeuw.De laatste kilometers wandel je in rechte lijn langs het kanaal Brussel-Charleroi. Onderweg is er een mooi graffitikunstwerk van 200 meter lang op een fabrieksmuur, pal naast het kanaal. Aan de overkant zie je de overgroeide restanten van een kleine steengroeve.


Street Art langs het kanaal Brussel-Charleroi - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Street Art langs het kanaal Brussel-Charleroi

Aangekomen in Halle ga ik door het vernieuwde Albertpark. Hier kan je ook afdalen tot aan de Zenne via een wenteltrap. Een ommetje langs de Sint-Martinusbasiliek mag ook niet ontbreken. Op de Grote Markt kan je terecht op een van de vele terrasjes om te bekomen van de wandeling. Dan kan je via het Leidepark de recente Klarabrug over om het station te bereiken.


Gegevens wandeling:

Datum: Vrijdag 21 april 2023

Startplaats: Station Halle

Eindplaats: Station Halle

Pad: Eigen route

Afstand: 26,2 kilometer

Stijgingsmeters: 340m

Dalingsmeters: 340m

Bereikbaarheid: Trein (station "Halle")

GPX: klik hier

Verhard - Onverhard: 43,25 % - 56,75 %


Belangrijk om te weten:

Het Hallerbos is op weekdagen beduidend kalmer dan het weekend. Voor de middag of laat op de dag komen is zeker aan te raden, ook tijdens de week.


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page