top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht: Houyet > Anseremme (26,1 km)

Het pad begint langs een brede bosweg en passeert het vroegere Gare Royale d'Ardenne. Dit treinstation moest de hooggeplaatste gasten van het Château d'Ardenne (in opdracht gegeven door koning Leopold II), dat hier verderop stond, een makkelijke toegang bieden. Het kasteel zelf brandde in de jaren 1960 af en werd toen gesloopt. De restanten van het station - de cirkelvormige muur met geïntegreerd wandelpad - zijn er nog, maar niet meer toegankelijk voor het publiek.Het wandelpad wordt leuk vanaf de oversteek van de Ywoigne (of Iwoigne), een zijrivier van de Lesse. Dan wordt je over een ladder, een leuk bospad en af en toe enkele trappen gestuurd. Na ongeveer 9 kilometer passeer je het station van Gendron-Celles en vanaf nu volgen er enkele mooie plekken, zoals het kalkmassief van Furfooz, waarin je de Trou du Grand Duc-grot kan herkennen. Niet veel verderop kom je in het pittoreske Chaleux met zijn Aiguilles de Chaleux en de uitstekende Roche à la Chandelle. Er is natuurlijk ook het kleine strand aan de Lesse, maar renovatiewerken aan de spoorwegbrug verhinderen een mogelijkheid tot een rustig middagmaal, dus wandel ik door. Nog een blikvanger is het Château de Walzin (16de-17de eeuw), gebouwd op een rots boven de Lesse. Het kasteel kan niet bezocht worden (en ligt sowieso op het andere oever) en dus gaat het verder door het Bois de Baileux richting Falmignoul. Daar steek je de N95-weg over om een smal pad aan de achterkant van het natuurreservaat Colèbî te volgen.Langs een breder pad gaat het dan rechtstreeks naar de Maas met zicht op de imposante Roche al Rue. Een pad door de velden op de Maasoever brengt me naar de voet van de Roches de Freyr waar klimmers zoals steeds in de weer zijn. De klim van ongeveer 80 meter is pittig. Boven kan je van het uitzicht over de Maas en het Château van Freyr genieten. De afdaling is veel makkelijker en het duurt niet lang voor je onderaan de Tête de Lion staat. Vanaf nu is het vlak tot in Anseremme.Gegevens wandeling:

Datum: Dinsdag 1 september 2020

Startplaats: Station Houyet

Eindplaats: Station Anseremme

Pad: GR126

Afstand: 26,1 kilometer

Stijgingsmeters: 402m

Dalingsmeters: 466m

Bereikbaarheid: Trein

GPX: klik hier Verhard - Onverhard: 15,3% - 84,7%


Opgelet: Tijdens natte windermaanden tot in de lente kan het pad op verschillende plaatsen overstroomd zijn en is in dat geval onbegaanbaar.


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page