top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht: Door het Bois des Minières en de Fagne de Malchamps (18,3 km)

In het verleden had ik de Fagne de Malchamps en het Bois des Minières ten zuiden van Spa reeds verschillende keren doorkruist op de GR5. Deze dagtocht wilde ik ietsje anders aanpakken.Vanuit het stationnetje van Spa-Geronstère begint het traject meteen te klimmen. Eerst nog twee kilometer op asfalt, om dan bij een kruising de Ruisseau du Pendu, een eerste van verschillende beekjes op deze wandeling, stroomafwaarts te volgen. Na 400m komen we andermaal op een weg. In de buurt van de bron van Barisart (je kan er het van water proeven, maar het smaakt echt niet lekker) gaan we langs een pad stroomopwaarts, deel van de Promenade Meyerbeer. Slingerend langs het beekje gaat het steevast omhoog, langs de bron van de Géronstère, tot aan het domein van Berinzenne.Via een zeer brede bosweg verlaten we het domein om na ongeveer 1 kilometer rechts af te slaan en tenslotte de Fagne de Malchamps te bereiken. Hier komen we op een bekend stukje GR5, langs het monument voor de omgekomen bemanning van een Britse bommenwerper die hier in april 1944 neerstortte. Boven het veengebied rijst de 24 meter hoge uitkijktoren van Berinzenne. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het hele gebied en je kan nog redelijk ver kijken ook. Nadien volgen we een pad dat rond de Fagne loopt, om dan tenslotte via een stukje van de Vecquée terug de venen in te duiken. Het knuppelpad is op verschillende plaatsen kapot en dat maakt de wandeling er alleen maar uitdagender en ook interessanter op.


Fagne de Malchamps

Aan de oostelijk zijde van de Fagne de Malchamps loopt het pad door een modderig bos, soms met een knuppelpad, maar nog vaker niet. Ter hoogte van het vliegveld van La Sauvenière komen we terug op een brede bosweg. Een kleine 500 meter wandelen we verder in de richting van Berinzenne om dat ineens rechts af te slaan, een brandgang in. Wat verderop mondt die uit op een kruispunt waar we een klein pad langs het beekje la Picherotte volgen. Vanaf nu gaat het alleen nog maar in dalende lijn naar Spa en dat langs een mooi riviertje en later het Bois de la Havette.


Gegevens wandeling:

Datum: Zondag 13 februari 2022 Startplaats: Station Spa-Géronstère Eindplaats: Station Spa-Géronstère

Pad: Eigen route + GR5

Afstand: 18,4 kilometer

Stijgingsmeters: 439m

Dalingsmeters: 439m Bereikbaarheid: Trein

GPX: Klik hier Verhard - Onverhard: 18,0% - 82,0%


Kaart & Hoogteprofiel:

Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page