top of page
  • Foto van schrijverMichel

Eifelsteig • Dag 8 • Himmerod - Bruch

Vandaag wordt het een korte etappe in twee delen. Eerst moet ik naar Landscheid, zo'n 12 kilometer verderop. Daar heb ik vanavond afgesproken met vriendin V. die me tijdens de laatste 70 kilometer van de Eifelsteig gezelschap komt houden. Oorspronkelijk ging ook een andere vriendin mee, maar zij mag door corona Luxemburg niet uit.


Kerk van klooster Himmerod

Na een kort bezoek aan de Cisterciënzerabdij, in de 12de eeuw door Bernard van Clairvaux gesticht, en een stop bij de bakker begin ik aan de eerste kilometers rond het kloosterdomein. Ik wil zeker ook het Duits militair kerkhof achter het klooster bezoeken. Dat werd op het einde van de Tweede Wereldoorlog aangelegd door de kloosterbroeders toen het klooster dienst deed als militair ziekenhuis. Er staan wegwijzers naar de begraafplaats, maar die zijn niet helemaal duidelijk. Na de oversteek van de rivier Salm ga ik daarom linksaf richting klooster. Aan de achterpoort gaat het klein pad bergop en kom ik een eind verder aan de begraafplaats. De meeste soldaten die hier liggen stierven in februari en maart 1945.


Ik kom daarna opnieuw op het pad. Dat volgt verder een beetje ongeïnspireerd een breed bospad. Pas bij de Grosslittgermühle wordt het een beetje leuk met een slingerend vervolg door de bossen. Na de oversteek van de B50 onder het dorp Burg vervalt de Eifelsteig hier weer in die oude, saaie gewoonte van brede paden. Een plaat maakt je erop attent dat je hier de 50ste breedtegraad oversteekt. Op de kaart staat nog een eet- of drankgelegenheid aangeduid, waar ik hoop even te kunnen pauzeren vermits ik toch tijd zat heb. Maar ter plekke aangekomen gaat het om een hotelgebouw dat al even leeg staat. Dan maar verder tot Landscheid waar een bakkerij is.


50ste breedtegraad

Onderweg krijg ik weer het gezelschap van Amerikaanse F16-straaljagers en niet veel verder gaat het pad onder de E42-snelweg. Om 12u40 wandel ik rechtdoor Landscheid binnen naar de kerk, in plaats van de Eifelsteig rond het dorp te volgen. Interessant om weten is dat - op het ogenblik van schrijven - een supermarkt gebouwd wordt bij de ingang van het dorp. Net naast de Eifelsteig! Makkelijk, want zo vermijd je het dorp te moeten binnenwandelen waar eigenlijk niks te doen is. De enige bezienswaardigheid is de kerk met de oude klokken die in de voortuin opgesteld staan. Deze stalen klokken vervingen de bronzen klokken die tijdens WOII verwijderd en gesmolten werden om kanonnen of ander wapentuig te maken. Midden jaren '70 werden er opnieuw bronzen klokken in de kerktoren geplaatst en kregen deze stalen klokken een plek naast de kerk.


De bakker biedt behalve brood en taarten ook een minimaal aanbod droge voeding aan. Ik koop er alvast brood, enkele snacks en een stuk taart en zet me dan op het terras voor de deur. Nadat ik de taart verorberd heb, maak ik een rondje door het dorp op zoek naar een plaats om me de volgende uren te installeren en wat te rusten. Uiteindelijk vind ik aan het sportveld een stukje gras, spreid daar mijn footprint uit en leg me neer. Ik lees en rust wat. Nu moet ik nog tot 19u wachten. In de verte kan ik de Amerikaanse luchtmachtbasis Spangdahlem zien. Om 17u hoor ik de aftocht geblazen worden en weerklinkt het Duitse volkslied. Gek genoeg kan ik het Star-Spangled Banner niet horen. Einde van de werkdag dus. Enkele dagen na mijn doortocht wordt trouwens bekend dat de Amerikanen 12.000 man uit Duitsland willen weghalen en dat de F16's van Spangdahlem naar Italië overgeplaatst worden.


Om 19u komt mijn vriendin V. aan bij het sportveld van Landscheid. Ik wissel mijn eenpersoonstent voor de tweepersoonsversie die ze meebracht uit België en niet veel later zijn we op weg voor de laatste 7-8 kilometer. We dalen af naar de Salm die, door de samenvloeiing met de Kailbach ineens een heel stuk breder is dan het kleine beekje van eerder. Bij Mellicher Berg zien we verwijzing naar een panoramisch uitzicht over Bruch. We volgen dat en vinden behalve een picknicktafel ook nog een ideale plek voor de tent, omgeven door gestapeld brandhout en helemaal uit het zicht.

Gegevens wandeling:

Datum: Vrijdag 24/07/2020

Etappe: Himmerod > Bruch

Afstand: 20,4 kilometer

Stijgingsmeters: 313m Dalingsmeters: 350m

Weer: Zonnig

Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


54 weergaven0 opmerkingen

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page