top of page
  • Foto van schrijverMichel

Gear Review: Tent - Big Agnes Copper Spur HV UL1

Iets meer dan een jaar geleden kon ik een Big Agnes Copper Spur HV UL1 tegen een lage prijs tweedehands op de kop tikken. De vorige eigenaar was niet tevreden over de waterdichtheid van de tent. Volgens hem lekte die, omdat er 's ochtends water op de binnenzijde van de buitentent zat. Inmiddels heb ik met de tent al heel wat kilometers afgelegd, in weer en wind geslapen, en ik moet zeggen: ik ben onder de indruk. En behalve condensatie, geen nattigheid gezien.

Vercors - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Aan de voet van de Mont Aiguille in de Vercors

Over Big Agnes

Big Agnes is een Amerikaanse bedrijf uit Steamboat Springs, Colorado, dat in 2001 begon met het vervaardigen van slaapsystemen. Oprichter Bill Gamber was het beu om met zijn slaapzak steeds van zijn matje te rollen. Hij ontwierp een slaapzak met een extra sleeve waarin je je matje kon schuiven. Zo bleef alles netjes op zijn plaats. Sindsdien is het gamma aanzienlijk uitgebreid en zijn er ook tenten, rugzakken en kampeermeubilair bijgekomen.Gewicht

Met zijn 1,08 kilogram totaalgewicht (964 gram zonder opbergzak en haringen) is de Copper Spur HV UL1 - bij mijn weten - de lichtste vrijstaande tent op de markt. Vrijstaand wil zeggen dat de tent op zichzelf blijft staan met behulp van de meegeleverde tentstokken, zonder daarvoor de scheerlijnen te moeten spannen. Uiteraard bestaan er lichtere semi- en niet-vrijstaande tenten op de markt.


Big Agnes Copper Spur HV UL1

Afmetingen

De Copper Spur HV UL1 is, zoals de UL-vermelding al doet vermoeden, een lichtgewicht tent en bestaat in verschillende varianten, voor 1 tot en met 5 personen. De "HV" betekent High Volume, m.a.w. je hebt voldoende leefruimte. Dat is in een tent niet onbelangrijk. In zijn gewichtsklasse moet de Copper Spur HV UL1 het qua interieurvolume wel nipt afleggen tegen o.a. de Nemo Hornet 1P en de Tarptent Moment DW. Laat dat echter geen reden zijn om niet voor deze tent te kiezen, want het gaat slechts om een paar liters verschil.


Met zijn 97 centimeter hoogte is er ook voldoende plaats om rechtop te zitten. Het binnenoppervlak van deze dubbelwandige tunneltent is aan de hoofdzijde 97 cm breed, aan het voeteinde 71 centimeter met een lengte van 224 cm. Met een slaapmat van standaard 55 centimeter heb je dus nog 42 centimeter over.


Big Agnes Copper Spur - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
"Mezzanine" in de Copper Spur

Opbergruimte

In de tent is er best wat ruimte om spullen op te bergen. Je hebt een ruime vestibule van 0,8m³ om je rugzak en schoenen in kwijt te geraken. Maar dan is er ook nog de zogenaamde mezzanine, een diep net dat centraal in de tent is geplaatst en waar je ook wel wat (lichte) spullen kan opbergen. Ik gebruik die vaak om de kledij voor de volgende dag en eventueel een donsjas binnen handbereik te hebben, net als mijn ontbijt. Je hebt ook nog enkele lussen waar je apart verkrijgbare gear lofts kan aan vastmaken. Als je een beetje handig bent met naald en draad, dan kan je die ook zelf fabriceren. Ik gebruik de lussen om mijn koplamp aan te bevestigen, zodat ik dat ding niet voortdurend op mijn hoofd moet dragen en 's nachts ook makkelijk mijn licht kan vinden. Soms hang ik er ook mijn handdoek aan. Verder zijn er nog verschillende opbergvakjes aan het plafond en de zijkant om kleinere voorwerpen weg te steken. Die bovenaan gebruik ik meestal voor de stuffsack van de slaapzak en de pompzak van mijn matje. Die aan de zijkant voor mijn uurwerk, spork en nog wat prularia. En zoals eerder gezegd is er nog voldoende plaats naast de slaapmat om je spullen te stockeren.


Condensatie - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Condensatie op het tentzeil

Materiaal

Afhankelijk van het oude of nieuwe model, is de buitentijk gemaakt van nylon van het Koreaanse Dominico of van eigen makelij. Hoe het ook zij: de stof heeft een redelijke hoge treksterkte ondanks het feit dat het een lichtgewicht 15 Denier is. Voor de tentstokken vertrouwt Big Agnes op marktleider DAC voor een set Featherlite NFL-aluminium van 8,7mm, de lichtste tentstokken uit het assortiment. Uit de keuze van de materialen kan je reeds afleiden dat je met dit soort tent niet bij stormweer gaat kamperen. Zelf heb ik enkele malen bij windsnelheden van 50 à 60 km/u in deze tent overnacht. Hij hield het wel, maar ik zou het niet aanraden om er in vergelijkbare omstandigheden mee te gaan overnachten.


De binnentent is voor een groot deel uit muggengaas gemaakt, maar bestaat tot een hoogte van circa 40-50 cm boven de grond uit nylon. Zo koelt het lichaam (en de slaapzak) niet onnodig af door luchtcirculatie.


Waterdichtheid

Zoals in de meeste lichtgewichttenten heb je een relatief lage waterkolom op de Copper Spur: 1200mm. Dat volstaat wel ruimschoots voor het weer dat we bij ons kennen. Alleen betekent het dat je de PU-coating al eens moet vernieuwen om te garanderen dat alles mooi waterdicht blijft.


Leuk extraatje

De tentdeur kan als luifel dienst doen, maar daarvoor moet je wel je (verstelbare) wandelstokken meehebben, of de scheerlijnen aan een boom of paal kunnen bevestigen. Zo kan je, zelfs bij regenval in relatieve veiligheid koken en genieten van het uitzicht. Hoe hoog je de luifel opzet, dat kies je zelf.
Prijs

Kwaliteit heeft zo zijn prijs. Voor een Copper Spur ga je al wat dieper in de buidel moeten tasten. De aanbevolen verkoopsprijs is € 519.95, maar op heel wat websites kan je hem momenteel met korting kopen, zoals bijvoorbeeld bij mijn ex-collega's van Lecomte Alpirando in Brussel.


Minpunten

De prijs is misschien wel het grootste minpunt van dit model. Een kleiner minpunt is dat de minuscule ritsen regelmatig blijven steken in het tentzeil. Voorzichtigheid is dan geboden om die niet in één ruk los te willen trekken.


Afsluiter

Ik hoor het je al zeggen: "Waarom heeft de vorige eigenaar van de tent die niet gewoon teruggebracht naar de winkel waar hij hem kocht?" Wel, daar wilden ze hem niet terugnemen, omdat er tijdens een test niets mis bleek met de tent en hij al gebruikt was. Condensatie is een normaal natuurfenomeen. De garantie dekt dat soort situaties niet. De Copper Spur heeft een ventilatiegat en ook de deur kan je een beetje openen voor extra luchtcirculatie. Maar als de omstandigheden zich ertoe lenen, dan zal je sowieso te maken krijgen met condens. Wie meer wil weten over condensatie kan het artikel "7 Tips om condensatie te verminden" lezen.


Alle Copper Spur-modellen op een rijtje

Gewicht

Vloeropp.

Lengte

Breedte

Hoogte

Deuren

HV UL 1

1,08 kg

1,9 m²

224 cm

97 / 71 cm

97 cm

1

HV UL 2

1,42 kg

2,7 m²

224 cm

132 / 107 cm

102 cm

2

HV UL 3

1,76 kg

3,8 m²

229 cm

178 / 157 cm

110 cm

2

HV UL 4

2,58 kg

5,3 m²

244 cm

218 cm

127 cm

2

HV UL 5

3,32 kg

6,0 m²

152 cm

218 cm

152 cm

2

De Copper Spur heeft voor de 1 t.e.m. 3-persoonstent ook een Bikepack-versie met kortere tentstokken. De afmetingen zijn dezelfde, alleen varieert het gewicht van 1,28 kg voor de eenpersoons-, tot 1,93 kg voor de driepersoonstent.


Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Bivak in weer en wind

247 weergaven0 opmerkingen

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page