top of page

Grande Traversée de la Fôret du Pays de Chimay - Inleiding

Noot door Michel. Dit is een gastbijdrage van Daniel Maes, een vriend met wie ik een deel van deze Grande Traversée gewandeld heb. Zijn relaas kan u hier en in de verschillende dagverslagen terugvinden. Vanaf nu laat ik Daniel aan het woord:

Zomer 2020: sinds enkele maanden weten we dat alle zomerfestivals zijn afgelast. Mijn vakantieplannen moeten herzien worden. Gaan wandelen in Engeland, zoals de 3 vorige jaren, zit er ook niet direct in. Oorspronkelijk was het idee de "GR129: Dwars door België" te beginnen in Luxemburg en in verschillende meerdaagse tochten over heel de zomer naar de kust te wandelen. Maar al snel tijdens de voorbereidingen blijkt de Afrikaanse varkenspest roet in het eten te gooien: de eerste enkele etappes zijn officieel niet toegankelijk.


Dus gaan we nog maar eens de GR-afdeling van reisboekhandel “l’Anticyclone des Açores” in Brussel doorpluizen. Resultaat: "La Grande Traversée de la Fôret du Pays de Chimay". 180km in verschillende delen waarvan ik er 3 kies om ergens rond de 125km uit te komen. De regio is iets gevarieerder dan de Ardennen, iets minder verlaten en wat de naam ook mag beweren, minder bebost. Ik verwachtte ook grotere drukte in de klassieke wandelregio's van de Ardennen nu het concept “staycation” plots een modewoord wordt.


Een ander belangrijk voordeel van deze wandeltocht zijn de voorziene bivakplaatsen. Voor een eerste keer meerdaags bivakken, hou ik het toch liever bij de regels en houd ik ook graag wat beschaving in de nabijheid.

Tijdens het voorbereiden bespreek ik het plan met Michel en nodigt hij zichzelf een beetje uit, waar hij zich daarna voor excuseert. (Wat niet nodig was, hij was absoluut welkom)

Voorbereiding: Topogids: La Grande Traversée de la Fôret du Pays de Chimay is terug te vinden op http://grsentiers.org/topo-guides/93-chimay.html


Kaarten:

Wegens aanwezig in de winkel heb ik enkel de NGI Topo20 kaarten 57 5/6 en 57 7/8 mee gegraaid

Andere kaarten die van pas kunnen komen in volgorde van mijn tocht: Topo25 53 7/8, IGN Topo25 58 3/4, IGN Topo25 58 1/2, IGN Topo25 58 5/6, IGN Topo25 62 1/2

Met een beetje aandacht en ervaring lukt het zeker ook gewoon met de schaal 1:50.000-kaartjes in de gids, zo heb ik uiteindelijk ook het grootste deel gedaan. Maar ik heb altijd graag een beetje meer overzicht.

Hoewel het oorspronkelijke idee is om de bivakplaatsen te gebruiken plan ik het allemaal wat anders in:

Dag 1: Ter plekke geraken kost al een belangrijk deel van de dag: Brussel-Hastière is best een goede verbinding, maar het stappen begint niet voor 11u.

Dag 2: Afspreken met Michel die er ook moet geraken uit Brussel.

Dag 4: Michel pakt de trein in Couvin en ik wandel een stuk verder, sla af om bij vrienden uit de lagere school te gaan logeren in Bailleux, 3km off-track.

Dag 6: Kleine dag in de hoop op een zondag zonder bus uit Macquenoise weg te geraken.

194 weergaven0 opmerkingen

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page