top of page
Banner topo

Over Mij

Dit ben ik, in het kort:

 • Naam: Michel Deraemaeker

 • Leeftijd: 38

 • Woonplaats: Ukkel, Brussel, België op 500m van de GR12

 • Kinderen: 1 zoon (10 jaar), 1 dochter (1 jaar)

 • Interesses: Wandelen, lezen, geschiedenis, (geo)politiek, geografie

 • Gesproken talen: Nederlands (moedertaal), Frans, Duits, Engels

 • Wandelt sinds: 2009

 • Blogt sinds: herfst 2017 (nieuwe website sinds zomer 2020)

 • Favoriete dagtocht (in België): Luswandeling door het Hertogenwald en Brackvenn

 • Mooiste trektochtervaring: Traversée des Alpes in 2019

 • Hoogste punt: Col d'Aussois, 2914m

 • Huidige wandelschoenen:
  Vibram FiveFingers V-Alpha, Scarpa Zodiac, Scarpa Mescalito, Hanwag Tatra II GTX, Scarpa Mojito Trail GTX

 • Favoriete vriesdroogmaaltijd: MX3 Chicken and Pasta with Mushrooms, Real Turmat Chicken Curry, Trek 'n Eat Chocolate Mousse

 • Uitrusting: klik hier

 • Wandelverlanglijstje: klik hier

 • Facebook: klik hier

 • Instagram: @ultimatehiker

Een beetje achtergrond: 

 

Ik ben opgegroeid in de schaduw van het Zoniënwoud. In mijn jeugd woonde ik er op 500 meter vandaan. De weg naar school ging door het woud. Ik denk dat weinigen dat geluk hebben gehad om 's ochtends te voet door een bos te mogen wandelen, in weer en wind. Desondanks is het wandelen me niet met de paplepel ingegoten en ben ik pas vanaf 2009 beginnen wandelen.

En meteen maakte ik grote beginnersfouten. Ik wilde teveel ineens doen. Op een dag besloot ik van Brussel naar Scherpenheuvel te wandelen, een afstand van ongeveer 57 kilometer. In één dag. Ik kocht de nodige NGI-kaarten aan, koos de meest rechttoe rechtaan route en een paar dagen later ging ik op weg. Afgezien heb ik. Uiteindelijk ben ik toch tot in Rillaar geraakt, zo'n 50 kilometer ver. Ik waagde me ook aan de Dodentocht. Driemaal zelfs (2011, 2012, 2013). Telkens heb ik moeten opgeven. Niet omdat ik fysiek niet in orde was. Wel omdat het gewoon niet in mijn werkschema paste en te lang opblijven niet mijn ding was (en nog steeds niet is). Toen heb ik ook besloten dat ik de Dodentocht aan anderen laat en me op wandelingen en trektochten zou concentreren.

 

Mijn eerste wandeluitrusting had ik al gekocht. Een zware tent, een zware rugzak, een zware slaapzak. Wist ik veel dat alles wat ik kocht gewoon té zwaar was. In totaal had ik voor meer dan 20 kilogram op mijn rug en dan had ik nog geeneens eten of drinken meegerekend. Mijn eerste tocht op de GR57 was dan ook geen succes. Ik leerde uit mijn fouten, begon me te verdiepen in de uitrusting. Al snel begreep ik dat investeren in betere en lichtere uitrusting toch niet zo slecht was als ik zou blijven wandelen. Na jaren van finetuning heb ik de set-up gevonden die bij me past. Ik heb tal van trektochten gedaan en sinds de herfst van 2017 ben ik beginnen bloggen. Of althans verslagen bijhouden van mijn tochten. Ik heb het vooral voor tochten dicht bij huis, dus België, Frankrijk en Duitsland én bereikbaar met het openbaar vervoer (geen vliegtuig). Ik maak daar ook een punt van. Volgens mij hoef je echt niet ver te reizen om de mooiste trektochten te kunnen ondernemen. Mijn vele wandelverslagen zijn daar dan ook getuige van.

De naam "Ultimate Hiking" is niet gekozen omwille van bepaalde dagafstanden, een bepaalde wandelsnelheid, de lichtste rugzak of omdat ik een wandelmonster zou zijn. Neen. De ultimate slaat op trektochten. Volgens mij is dat het ultieme wat je op vlak van wandelen kan doen, namelijk op trektocht gaan en liefst zo lang mogelijk. Dat betekent niet dat ik dagwandelingen minacht. Zeker niet, want ze helpen mij net om weer even in de natuur te kunnen zijn, tot rust te komen, mijn eigen land te ontdekken en gewoon te genieten zonder daarvoor ver te moeten reizen.

In 2021 en 2022 heb ik als winkelmanager voor een Brusselse outdoor- en klimwinkel gewerkt. Wandeluitrusting heeft dan ook geen geheimen voor mij. Ik geef mijn kennis graag door aan anderen. Aarzel dus niet om me te contacteren bij eventuele vragen over trektochten of wandeluitrusting. Voor workshops en bivaktochten waar je bij kan aansluiten, kan je hier terecht.

Elk jaar blik ik ook terug op het voorbije wandeljaar met enkele statistieken en de mooiste foto's. De reviews van de voorbije jaren vind je hieronder:

Foto Michel
Dit ben ik, Michel
Ultimate Hiking
Dit ben ik, een beetje vermoeid.
Wandeljaar 2020
Wandeljaar 2021
Wandeljaar 2022
Wandeljaar 2023
bottom of page