top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dwars door de Vercors • Praktische tips

Situering

De Vercors is een prachtige streek in het zuidoosten van Frankrijk, aanschurkend tegen de Alpen en er eigenlijk ook deel van uitmakend. In het oosten kenmerkt het massief zich door een quasi verticale rotswand die van noord naar zuid loopt over een afstand van 40 kilometer. Het ligt tussen de Chartreuse (in het noordoosten), de Belledonne, de Oisans en de Valbonnais (alledrie in het oosten) en de Diois (in het zuiden). Aan de westkant wordt de Vercors begrensd door de Rhônevallei.


Het massief bestaat voornamelijk uit kalksteen. Lapiaz is één van de fenomenen die je vaak zal tegenkomen: de kalksteen is er dan weggeërodeerd door het zure regenwater en smeltwater. Dat zorgt voor spleten en gaten in de kalksteen. Dat bemoeilijkt het wandelen aanzienlijk. Een ander verschijnsel zijn zogenaamde scialets, dat zijn kloven of depressies die veel weg hebben van grotten.De route & bewegwijzering

Het volgen van de GR91 door de Vercors zou het meest voor de hand liggend zijn. Deze GR doorkruist het hoogplateau immers van noord naar zuid, maar blijft daarbij wel grotendeels weg van tal van bezienswaardigheden. Een andere mogelijkheid was de GR93, maar die blijft teveel in het zuiden van de Vercors hangen. Dan is er ook nog de Grand Tour du Vercors (GTV). De GTV-lus blijft dan weer te ver weg van het gebied zoals ik het in gedachten had. In de planningsfase had ik me niet op een specifieke route vastgelegd, maar ik wilde tijdens mijn eerste keer in de Vercors vooral de oostelijke bergkam en de verschillende passen verkennen. Dus vielen deze drie opties eigenlijk weg.


Dan maar een eigen route uitstippelen op basis van wat ik wilde zien en zonder tijdsdruk. Uiteindelijk zou ik de van de GR91 slechts enkele verbindingsstukken gebruiken. De rest van de tijd was het kiezen op basis van de kaart. Onderweg kwam ik regelmatig de lokale geel-groene strepen tegen. Deze markeren plaatselijke wandelingen die vaak interessanter zijn dan wat de GR91 zou bieden.


De kaart en de GPX van mijn route kan je hier vinden.


Geel-groene markeringen van lokale wandelingen zie je overal

Geschiedenis

Wat er zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelde in de Vercors zou deels een rode draad vormen in mijn gekozen route. Zo wilde ik bewust over de Pas de Berrièves, de Pas de la Ville en de Pas de l'Aiguille, alledrie het decor van een hevig gevecht. Wie meer wil lezen over de gebeurtenissen in de Vercors tijdens WO2 en meer bepaald de strijd van het verzet tegen het Duitse leger, die kan ik het boek van Paddy Ashdown (The Cruel Viuctory) ten zeerste aanraden.


Moeilijkheidsgraad

Fysieke conditie is hier een must, toch als je mijn route wandelt. Kies je de GR91, dan vallen de hoogteverschillen redelijk goed mee omdat je op het hoogplateau blijft zonder veel te klimmen. Mijn route werd zwaarder gemaakt door de steiltegraad op sommige stukken, maar ook de lapiaz, puinvelden en een pad dat voortdurend bezaaid ligt met grote stenen. En dan is er nog het feit dat je op sommige stukken rekening moet houden met een gebrek aan water en dus meer moet meedragen.


​Bevoorrading

Op mijn "Dwars door de Vercors"-route kom je weinig tegen, dus moet je voorzien zijn. Ik had voor 6 dagen gevriesdroogde voeding mee. Onderweg kom je enkel wat tegen in Villard, Corrençon, Gresse en Chichilianne (enkel bakker). Daarbij moet je rekening houden met de lange middagpauze van winkels in deze regio, meestal tussen 13 en 15 uur, 12 en 16 uur of vergelijkbaar.


Water is een groter probleem. Regenwater dringt snel en makkelijk in de ondergrond door en geraakt weer moeilijk aan het oppervlak. Bronnen zijn schaars, als ze al niet opgedroogd zijn. Om de waterproblemen voor te zijn, koos ik er bewust voor de tocht niet in juli of augustus te laten plaatsvinden, wanneer het er het warmst is, maar wel in juni. Toen ik op 12 juni aankwam had het bovendien al verschillende dagen na elkaar geregend.


Om na te gaan of ergens water is, kunnen Refuges.info en de lijst die het Regional Park zelf ter beschikking stelt helpen. Die websites worden echter niet dagelijks geüpdatet, dus opgelet!


Water bijvullen waar het maar kan

Tochtduur

Ik wandelde de 80 kilometer van mijn route in 6 dagen. De afstand is echter zeer onregelmatig verdeeld. Ik deed drie korte etappes van ongeveer 7 kilometer. Dan ook nog eentje van 11, 17 en 30 kilometer. Alles hing af van de slaapplaats die ik voor ogen had. Wie fysiek tip top is, die kan de afstand natuurlijk veel sneller afleggen:

Bivakkeren in de Vercors

Wildkamperen is er verboden, maar een bivak is nooit een probleem. Bivakkeren kan tussen 17 en 19u. Vuur maken is verboden, omdat de kans op uitslaande branden niet onbestaande is. Koken op een gasvuurtje kan natuurlijk. Wil je niet bivakkeren, dan heb je verschillende (kleine) onbemande hutten.


Bereikbaarheid

Ik ging met de trein via Parijs naar Grenoble. Van aan treinstation vertrekken er meerdere malen per dag bussen naar Villard-de-Lans, ofwel de T64 ofwel T65. De rit duurt ongeveer een uur. Mijn tocht ging tot aan het station van Clelles-Mens met verbindingen naar Grenoble.


Beste tijd van het jaar

In de winter is de Vercors een paradijs voor sneeuwschoenwandelaars. In de zomer kan het watertekort acuut zijn. Mei, juni, september en oktober zijn het ideaalst.


Bivak bij de hut van Jasse du Play

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page