top of page
  • Foto van schrijverMichel

Wandelkaarten van Frankrijk makkelijk en gratis printen

© IGN France - Géoportail

Als je zoals ik een fan bent van Frankrijk en er vaak gaat wandelen dan is een topografische kaart voor de wandelingen onontbeerlijk. Zelf koop ik al jaren geen papieren kaarten meer, omdat ze een te klein oppervlak beslaan voor de langere trektochten die ik doe en dus zou je meerdere kaarten moeten aanschaffen en al dat gewicht ook meedragen. Liever niet. Anderzijds ben ik geen fan van elektronische toestanden zoals apps, gps en dus blijf ik vasthouden aan papieren kaarten. Maar hoe doe ik dat zonder dat ik enorme papieren kaarten, waarvan ik eigenlijk maar een klein stukje nodig heb, meeneem? Ik print ze!


Ik ken twee eenvoudige én gratis methodes om kaarten te printen.


Methode 1

De eerste is gebruik maken van de website IGNRando van het Franse Geografische Insitituut. Als je er een profiel aanmaakt kan je na het volgen van onderstaande stappen vrij snel je tracé op kaart afprinten:

1) Klik "Créer un parcours".

2) Klik op "Importer un fichier".

3) Klik op "browse" en kies een .gpx- of .kml-bestand vanop je computer en klik op OK.

4) Klik dan op "Importer le fichier".

5) Kies het tabblad "Impression PDF".

6) Bij "Mise en page" zet je een bolletje naast om het even welk "modèle". Dat maakt voor ons geen verschil.

7) Bij "Options" kies je voor "Cartes / IGN" of "Cartes Topographiques / IGN".

8) Klik tenslotte op "Accéder" (niet op "valider et poursuivre", tenzij je het tracé wil opslaan)

9) Nu ben je op de pagina "Service d'impression personalisée"

10) Rechts van de kaart zet je een vinkje naast het tracé dat je hebt geüpload. Je kan er ook de de kleur van je tracé op de kaart aanpassen, evenals de dikte van de lijn.

11) Links van de kaart verander je bij "échelle d'impression" de schaal naar keuze. Let wel: door te scrollen verandert die schaal weer. De standaard schaal voor Franse topokaarten is 1:25.000

12) Je kan naar keuze het printformaat aanpassen van A4 naar A3 en liggen of staand.

13) Als je nu op "Imprimer" klikt, kan je de kaart in pdf opslaan of openen.

14) Door de kaart te verschuiven kan je steeds een ander stuk van de kaart printen. Je moet dus telkens opnieuw stap 13 herhalen voor elk stukje kaart dat je wil opslaan.


Het enige nadeel bij deze werkwijze is dat je op elke pagina een bredere witmarge krijgt met het logo van IGNRando erop.


Methode 2

De tool die ik gebruik om kaarten te printen is JGN. Daar ga je als volgt te werk: 1) Rechtsboven op het logootje met het blad en de pijl naar rechts duwen.

2) Bij URL moet je de link geven naar een .gpx- op .kml-bestand. Je kan makkelijk een URL creëeren door je bestand op GPS Visualizer te uploaden. Vink "GPX" of "Google Earth KML" aan en klik dan op "Convert". Na enkele seconden krijg je een link om te downloaden. Dezelfde link kan je kopiëren (rechtsklikken op de link en "link kopiëren" kiezen) en daarna op JGN invoeren bij URL.

3) Let erop dat het vinkje bij "GPX" of "KML" correct staat.

4) Kies een kleur en de breedte ("width") van de lijn die je wil weergeven.

5) Klik op "Import".

6) Je tracé staat nu op de kaart. Schuif de blauwe rechthoekige selector naar het gewenst deel van de kaart dat je wil printen.

7) In het linkermenu kan je het papierformaat aanpassen, de marges aanpassen via "Custom" en de schaal kiezen. Ook hier geldt dat 1:25.000 de standaardschaal is voor Franse topokaarten.

8) Om te printen moet je nog wat spelen met je printerinstellingen.

9) Daarna ga je net als bij IGNRando te werk en selecteer je telkens een ander stukje kaart dat je wil printen. Zorg natuurlijk steeds voor een klein beetje overlapping.


Om printen achteraf makkelijker te maken kan je een mergetool gebruiken om alle losse kaarten samen te voegen en zodoende makkelijk recto-verso te printen. Ik gebruik het gratis tool PDFSam.


Veel wandelplezier!


 

Vond je dit artikel nuttig? Laat dan hieronder een commentaar achter en/of klik op het hartje helemaal onderaan rechts om te liken!
Interesse in meer Tips & Tricks? Klik dan op de gloeilamp hiernaast om alle artikels te lezen.


346 weergaven0 opmerkingen

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page