top of page
  • Foto van schrijverMichel

Wildkakken in 6 stappen

Het is intussen geweten: door corona zijn de mensen bij gebrek aan alternatieven massaal de natuur aan het opzoeken. Op de bekendste plaatsen is het een volkstoeloop zonder weerga en dat brengt de nodige problemen met zich mee. Er zijn twee dingen waar ik - en zeer waarschijnlijk ik niet alleen - me dan ook mateloos aan erger als ik het onderweg tegenkom, namelijk vuilnis en uitwerpselen. Die laatste kennen we ook beter als kak, poep, drol, stront, kaka, drek, shit, merde,... En daarover wil ik het hebben. Onlangs kwam dan ook dit artikel in het nieuws dat het fenomeen weer onder de aandacht bracht:


En dit is geen problematiek die zich beperkt tot de Zwinbosjes of corona alleen. Als we in de toekomst van de natuur willen genieten zoals we dat nu doen zonder dat er paden, hele regio's en/of bivakzones afgesloten worden voor wandelaars en natuurliefhebbers, dan is het aan de tijd dat we met z'n allen iets respectvoller omgaan met Moeder Aarde. Ik vraag u niet om bomen te gaan knuffelen, maar wel om veel attenter te zijn in de omgang met de natuur. Niet alleen is een vrijliggende drol visueel erg onaantrekkelijk, maar het zorgt voor een significante impact op het milieu (water- en grondverontreiniging, reukzin van dieren wordt verstoord, ziekteverspreiding,...).


De outdoorgemeenschap hanteert, op initiatief van enkele enthousiastelingen en fabrikanten, al een kleine 26 jaar de principes van "Leave No Trace". Op deze link kan je over die 7 principes meer lezen (in het Engels). Voor dit artikel is het derde principe belangrijk: "Omgaan met afval". In de eerste plaats worden daarmee de uitwerpselen bedoelt. Immers, als iedereen in het rond begint te kakken, dan transformeren de mooiste plaatsen in wandelland in een publiek toilet. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.


Moet je hoognodig en is er geen WC in de buurt, dan zal je wel ergens in de natuur je gevoeg moeten doen. Daar is op zich niks mis mee. Alleen wordt het problematisch als je alles, inclusief toiletpapier, gewoon laat liggen. Wat kan je dan wel doen met je behoefte? Simpel: begraven of meenemen.


Kakken in de natuur in 6 stappen

  1. Begeef je op minstens 60 meter afstand van een waterpunt (rivier, meer, beek,...), bivakzone of wandelpad en zorg dat je ook ruim boven het punt van de hoogste waterstand van de waterloop bent, zodat jouw behoefte bij hoogwater niet gewoon weggespoeld wordt.

  2. Kies een plek die niet geëigend is om er te kamperen, bijvoorbeeld tussen struiken en bosjes, zodat niemand op het idee komt om er op jouw natuurtoilet te kamperen.

  3. Graaf een kuil zo'n 15 à 20 centimeter diep. Je kan proberen de grond zo af te graven dat je een deksel hebt om daarna weer terug op de kuil te plaatsen. (Tips voor schepjes om dat te verwezenlijken vind je hieronder).

  4. Nadat je je behoefte hebt gedaan meng je je boodschap met een beetje aarde dat je uitgegraven hebt zodat de afbraak bevorderd wordt. Je kan daarvoor een takje gebruiken.

  5. Doe de kuil daarna goed dicht en bedek het met stenen of takken.

  6. Toiletpapier kan je op het kampvuur gooien of neem je mee. Als het om onbehandeld papier kan je het in het ergste geval mee begraven. Verbrand toiletpapier niet zomaar in het strontputje, want voor je het weet heb je een bosbrand veroorzaakt.

Toch opgelet. Je behoefte begraven is enkel een optie als de ondergrond dat toelaat. In bergachtig terrein met amper vegetatie kan je misschien wel je drol begraven, maar duurt het erg lang voor deze helemaal afgebroken wordt en dat is minder goed voor het milieu. Beter is in dat geval om je behoefte mee te dragen naar een vuilbak of te begraven in een lager gelegen bos.


Als je op een bivakzone slaapt en iedereen blijft in de onmiddellijk omgeving van de bivak om zijn gevoeg te doen, dan krijg je binnen de kortste keren een strontkerkhof. De kans is dan ook groot dat je iemands stront opgraaft. Ga daarom een stukje verder van de bivak, waar de kans klein is dat er al iemand een vlaggetje geplant heeft. Spreiding is belangrijk.


Welk materiaal heb je nodig?

Veel heb je niet nodig om op een degelijke manier in de natuur te kakken. Een schepje, neutraal WC-papier en een zakje. Zorg ervoor dat je dat altijd op zak hebt, dus ook tijdens dagtochten.


Schepjes

Je hoeft geen zwaar tuiniersschepje van thuis mee te nemen. Er zijn lichtgewicht modellen op de markt die specifiek voor wandelaars gedacht zijn. Hierbij enkele modellen die in België en/of Nederland gekocht kunnen worden:TheTentLab The Deuce (drie modellen: #1, #2 en #3) Gewicht: 13, 17 of 27 gram

Prijs: €22,95 - €30,00

Vargo Titanium Dig Tool

Gewicht: 36 gram

Prijs: €32,95

Coghlan's Back Packers Trowel

Gewicht: 55 gram

Prijs: €3,45 - €3,95

Sea to Summit Pocket Trowel Nylon 66

Gewicht: 87 gram

Prijs: €9,95
Je kan deze schepjes ook op webshops kopen van o.a. Lecomte, K2 De Kampeerder, Mounteqshop en Trekking Lite Store (Duitsland). Vermijd Amazon!

Toiletpapier

Wanneer je toiletpapier gebruikt dat je in het putje wil achterlaten, denk er dan aan om ongeparfumeerd, ongekleurd en dus onbehandeld papier te gebruiken. Dit kan veel makkelijker door de aarde worden afgebroken dan al het chemische spul en je verontreinigt minder. Best is natuurlijk nog steeds om het papier te verbranden op een kampvuur (niet in het kuiltje) of gewoon mee te dragen. Als natuurlijk alternatief voor de papier kan je ook aan het gebruik van bladeren, gras, stenen of sneeuw denken.


Zakje

Je kan je behoefte en/of toiletpapier in een afsluitbaar plastic zakje transporteren indien dat nodig zou zijn. Als alternatief voor een plastieken zak kan de lege verpakking van een gevriesdroogde maaltijd gebruikt worden. Die zakjes hebben een zipsluiting en dus blijven vieze geurtjes erin.


Een leestip

Wie zich wil verdiepen in de materie moet zeker het Engelstalige boek "How to shit in the woods" van Kathleen Meyer aanschaffen. Daarin doet de schrijfster ook uit de doeken wat de impact is van uitwerpselen op het milieu en de gezondheid van mens en dier. De derde editie van het boekje is verkrijgbaar bij de Standaard Boekhandel en Paagman. Vermijd Amazon!


 

Vond je dit artikel nuttig? Laat dan hieronder een commentaar achter en/of klik op het hartje helemaal onderaan rechts om te liken!


Interesse in meer Tips & Tricks? Klik dan op de gloeilamp hiernaast om alle artikels te lezen.
1.884 weergaven0 opmerkingen

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page