top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht (Bretagne): Van Mousterlin naar Pont-l'Abbé op de GR34 (38,6 km)

Ik vertrek met Sasha, mijn zoontje, aan de parking van het strand van Mousterlin, zo'n 500 meter van de Pointe de Mousterlin. Hier pikken we de GR34 meteen op. Via een veelvoud aan paden gaat de GR hier rond de zogenoemde Mer Blanche. Zijn naam dankt deze lagune aan de kleur van het zand, vooral te zien bij laagtij. Dan tekenen ook de pêcheurs à pied present. Een tiental mensen is aan het vissen op schelpdieren.Het eerste deel van de wandeling zit erop als we aan de uitgang van de Anse du Groasguen en de lagune van Mer Blanche aankomen, na ongeveer tien kilometer. Hier houden we halt voor een lunchpauze en dan wordt Sasha opgepikt door de oma. Ik ga nu te voet verder naar Bénodet. Hier mondt de rivier Odet in de Atlantische Oceaan. U kan dus raden wat de "Ben" in Bénodet betekent. Om de overkant van de baai bij Sainte-Marine te geraken, kan je tijdens de Franse schoolvakanties een veerpont nemen, maar vandaag vaart die dus niet. Dus kan ik kiezen uit twee dingen: de GR34 helemaal rond de baai en over de Pont de Cornouaille volgen, of liften. Uiteraard kies ik voor de eerste optie, al is de tweede optie - en zeker in de Bretagne - ook een mogelijkheid voor mensen die niet de hele toer willen doen. In de Anse de Penfoul staat er door het laagtij amper water en daarom krijg ik verschillende scheepskarkassen te zien. Dan gaat het via een trap over de 30 meter hoge Pont de Cornouaille naar de overkant. Hier verlaat ik de GR en volg een smal, maar leuk en afwisselend pad rechtstreeks naar Sainte-Marine. Het dorpje heeft een pittoreske, doch kleine havenbuurt met tal van restaurantjes. Aan de overkant zie je Bénodet. Ik opteer voor een pauze een eind verderop, aan de Pointe de Combrit. Hier staat een oud wachtershuisje dat deel uitmaakte van 18de eeuwse verdedigingswerken. Ietsje verderop ligt een klein fort uit de 19de eeuw verscholen. In elk geval is dit een pittoreske plek waar ik met plezier halt hou.Ik heb reeds 20 kilometer in de benen en de volgende vijf gaan ongeveer in rechte lijn naar het kustplaatsje Île-Tudy. Ik volg de GR34 over het vlakke pad achter de beschermingsduin van het strand van Kermor. Het zand op het strand is immers te zacht om op te wandelen. Op de Voie Verte van Île-Tudy is het best druk en aan het strand van Teven wagen verschillende surfers zich aan de golven. Aan de Pointe, het uiteinde van het schiereiland, zie je Loctudy aan de overkant. Hier is het veel rustiger en het toeristische centrum ziet er leuk uit met zijn oude huisjes.


Ik ben even verward als ik aan de pointe GR-tekens zie, maar geen manier om mijn weg verder te zetten. Het mysterie wordt opgehelderd als ik ineens een hoofd boven een muurtje zie opdoemen. Blijkbaar loopt de GR achter het muurtje via een klein stenen trapje naar beneden. Ik wandel tenslotte het plaatsje uit via de Étang de Kermor.Het volgende deel van de GR gaat rond de Anse de Pouldon, één van de bredere baaien in dit deel van de Bretagne. Jammer genoeg zijn er weinig paden rechtstreeks naast de baai en slechts zelden krijg je hem te zien. Maar wanneer je hem te zien krijgt is de - inmiddels door vloed volgelopen - baai wel prachtig. Na 33 kilometer gaat de GR een hele kilometer langs een drukke departementale weg. Niet leuk. Al slalommend via allerlei paden en straten bereik ik tenslotte Pont-l'Abbé. Gezien de afstand heb ik niet meer de moed om het stadje te verkennen, maar langs de GR passeer ik wel de ruïne van de kerk Saint-Jacques de Lambour. Na een lokale opstand in 1675 werd de kerk in opdracht van de Bretoense gouverneur ontdaan van zijn klok en torens en bijgevolg verloor het gebouw zijn functie. Eindpunt van mijn wandeling is aan de brug over de rivier, naast het Château des Barons du Pont.


Weet alvast dat ik een enorme fan ben van de GR34. Reeds in de zomer van 2018 deed ik een trektocht op de Presqu'île de Crozon, ietsje ten noorden en ook deze zomer zou ik nog een heel stuk GR34 willen gaan wandelen. Mijn verslag uit 2018 kan u hier terugvinden.

Gegevens wandeling:

Datum: Vrijdag 4 maart 2022

Pad: GR34

Afstand: 38,6 kilometer

Stijgingsmeters: 200m

Dalingsmeters: 200m GPX: Klik hier


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:
Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page