top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht: Krinkelt > Elsenborn (24,5 km)

Voor deze dagtocht wilde ik eens diep de Oostkantons in trekken, weg van de drukte van de Hoge Venen of zelfs Bütgenbach.



Het oorspronkelijke plan was om vanuit Krinkelt de bossen langs de Duitse grens te verkennen en langs tweede hoogste punt van België, de Weißer Stein (693m), te wandelen. Maar na anderhalve kilometer, bij Enkelberg, werden we al tegengehouden door een boswachter. De toegang was verboden omdat er in het bos heel wat takken door het gewicht van de sneeuw waren afgebroken en het risico toch aanzienlijk was. Bijgevolg moesten we een beetje improviseren om er toch nog een mooie wandeling van te maken en ook in de buurt van de buslijn blijven die ons terug naar het station zou brengen. Dat is ons dan ook half gelukt.


Van Enkelberg zijn we dan maar via de hoogte boven Mürringen naar het dorp toe gewandeld. Daar probeerden we om via Odeskopp toch langs de bosrand te wandelen. Maar nog voor we goed en wel bij het bos waren, stond er al een affiche ivm het toegangsverbod. Na een korte lunchpauze zijn we dan maar via de straten Zum Ohlesief, Am Hölstrich en Zur Hasendelle richting Büllingen gewandeld. Die laatste weg werd niet sneeuwvrij gemaakt en dus werd het gezellig ploeteren door ca. 25 cm sneeuw. Bij het naderen van Büllingen kozen we voor een stukje langs de RAVeL, waar vroeger de spoorlijn tussen Duitsland en de bekende Vennbahn lag en die de loop van de Warche volgt. Hier pikten we de GR56-variante op.



De kronkelende Warche is achter het stuwmeer van Bütgenbach bijzonder mooi en gek genoeg loopt hier geen kat rond. Dat is wel anders als je aan het stuwmeer komt. Daar was wel wat volk op de been, veelal Vlamingen. Wij kozen ervoor het noordelijke deel rond het meer te lopen, omdat dat toch een veel mooier pad is dan het zuidelijke deel. Wil je helemaal rond het stuwmeer wandelen dan zijn dat zo'n 10 kilometer. In het noordelijke stuk wandel je o.a. over enkele knuppelpaden en langs de Holzwarche, die we eerder vanmorgen bij Enkelberg/Krinkelt overstaken. Na het oversteken van de stuwmuur aan de Bütgenbacher zijde word je via GR56-variante langs een mooi bospad en enkele trappen gestuurd om zo het hoogteverschil van Warche te overwinnen. Daarna ging het dan weer kort over een stukje RAVeL tot Kolberg. Daar verlieten we de GR56V weer om noordwaarts te wandelen naar Nidrum. Daar zouden we de bus kunnen nemen, of eventueel wat verderop in Elsenborn.



In Nidrum namen we even de tijd om de graven te bezoeken van de Sovjetsoldaten die tijdens WOII het leven lieten in het gevangenenkamp van Bôsfagne/Sourbrodt (zie Dagtocht: Elsenborn > Mont Rigi). Maar ook vind je in Nidrum tal van oude foto's van het dorp en z'n geschiedenis. Na een kwartiertje waren we al aan de bushalte van Elsenborn, waar we na een korte wachttijd de bus naar Eupen namen.

Gegevens wandeling:

Datum: Zaterdag 16 januari 2021 Startplaats: Krinkelt

Eindplaats: Elsenborn

Pad: Eigen route + GR56

Afstand: 24,5 kilometer

Stijgingsmeters: 361m

Dalingsmeters: 349m Bereikbaarheid: Bus GPX: klik hier Verhard - Onverhard: 66,1% - 33,9%

Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:

 



Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page