top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht: Luswandeling langs Helle en Fagne Wallonne (17,5 km)

Er zijn weinig streken in België waar je bij mooi weer mooiere natuurlandschappen voorgeschoteld krijgt dan de Hoge Venen. Daarom koos ik voor deze wandeling de Fagne Wallonne uit, gecombineerd met de loop van veenriviertje Helle.De wandeling vertrekt vanaf de Signal de Botrange, het hoogste punt van België met z'n 694 meter. Om te beginnen steek je de rijksweg N676 over naar het uitzichtsplatform over de Fagne Wallonne. Dan ga je linksaf richting Les Trois Bornes, waarbij je de blauwe rechthoekjes volgt. Aan het bord "Les Trois Bornes" ga je rechtsaf. Je komt eerst voorbij een oude grenspaal tussen België en Pruisen. De eerste letter van elk land staat nog altijd duidelijk te lezen op de paal.Via knuppelpaden volg je de loop van de Helle, een veenriviertje dat anderhalve kilometer westwaarts (richting Baraque Michel) ontspringt. Een hele tijd kan je het brede knuppelpad door het mooie veengebied volgen. Een tweetal kilometer verder begint het pad wat avontuurlijker te worden en vallen de knuppelpaden geleidelijk aan weg, of verkeren in zulke slechte staat dat je flink moet opletten op het gladde hout. Ter hoogte van het bos van Cléfaye, waar de GR573 met ons pad samenkomt via het bruggetje, wordt het nog zwaarder en moeilijker begaanbaar. De kans dat je vanaf hier natte voeten krijgt is erg groot, maar dat mag de pret niet bederven. Het blijft de volgende vier kilometer een prachtig en avontuurlijk pad, met mooie natuur en nog steeds langs de Helle.


Noot: de knuppelpaden werden in 2022 en 2023 helemaal hersteld, zodat je zonder veel problemen van de Trois Bornes naar de Herzogenhügel kan wandelen.Na het prachtige natuurreservaat Bongard steek je de Helle over bij de Herzogenhügel en begin je aan de terugweg. Vanaf hier volgen we de GR573-variante die aan GR-wandelaars aangeraden wordt bij té nat weer. Deze variante gaat immers over brede bospaden en je vermijdt zo natte voeten. Hoewel dit stuk van het traject niet avontuurlijk is, krijg je geregeld vergezichten op de vallei van de Helle. Na een goede vier kilometer kom je terug op de GR en ga je rond het stukje bos van La Béole. Zo krijg je opnieuw de prachtige Fagne Wallonne voorgeschoteld, dit keer vanaf de overkant, en zie je in de verte de Botrange en zijn markante communicatietoren. Met wat geluk kan je hier ook een mooie zonsondergang meemaken. Je volgt de GR573 verder rond de Fagne Wallonne, langs het Lotharingerkruis om zo weer bij het uitkijkplatform en de Botrange uit te komen.


Gegevens wandeling:

Datum: Zaterdag 31 oktober 2020

Startplaats: Signal de Botrange

Eindplaats: Signal de Botrange

Pad: Eigen route + GR573

Afstand: 17,5 kilometer

Stijgingsmeters: 230m

Dalingsmeters: 230m

Bereikbaarheid: Bus

GPX: klik hier Verhard - Onverhard: 0,5% - 99,5%


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page