top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht: Luswandeling Hertogenwald en Brackvenn (27,3 km)

Bossen, venen en riviertjes. Dat is kort samengevat waaruit deze wandeling voornamelijk bestaat. Dat zorgt voor spectaculaire uitzichten en een mooi natuurbelevenis.


Vertrekkend vanaf Haus Ternell ga je in noordoostelijke richting naar de Getzbach. Eerst nog via een brede bosweg, maar al snel daal je via een leuk paadje af tot aan de rivier. Na de oversteek van het brugje sla je rechts af en volg je de loop van de rivier in oostelijke richting om dan omhoog te wandelen naar het Bennetchenveen. Heel duidelijk is het pad hier niet, dus moet je wat zoeken. Wat verder doorkruis je het Kutenhardveen via een brede gemaaide weg door het veengras. De terugweg, opnieuw door het Kutenhard loopt door zompiger terrein, maar is goed genoeg te doen. Bij Rotenbüchel kom je op een geasfalteerde weg terecht die parallel loopt met de Getzbach en het Allgemeines Venn.Aan de Entenpfuhl trek je het sublieme Brackvenn in. Dit veengebied is jammer genoeg in tweëen gedeeld door de N67-rijksweg tussen Eupen en Monschau (Duitsland). Op luchtfoto's kan je nog enkele ringen in het landschap herkennen die duiden op de geologische vorming van het gebied gedurende vele eeuwen. Het pad loopt in het hele Brackvenn over goed onderhouden knuppelpaden en dus kan je jouw voeten tijdens de hele doorsteek makkelijk droog houden. Aan de N67 kan je een vlonderpad volgen naast de weg, zodat je op veilige afstand van de auto's blijft.Na het doorkruisen van het Brackvenn, waarin de Getzbach ontspringt, moet je weer even over een verharde bosweg tot aan een kruispunt en picknickbank waar de Herzogenhügel aangeduid staat. Je gaat even in die richting en volgt de brede bosweg links naar beneden, maar aan de volgende tweesprong blijf je rechts aanhouden. Na goed 300 meter is er aan de linkerkant een zeer klein pad dat je kan volgen om af te dalen langs de Spohrbach, die je door de hoge plantengroei eerder hoort dan ziet. 700 meter verder sluit je aan op de GR573 en ga je rechtsaf. Nu kan je de wit-rode GR-markeringen volgen. Je bent in de vallei van de Helle (in het Duits: Hill). Wat verder daal je een stukje af tot net boven de rivier. Zo volg je tijdens de volgende kilometer een leuk paadje over gladde wortels en stenen.Je moet de loop van de Helle in totaal zo'n zes kilometer volgen. Wie de wandeling vroeger wil beëindigen kan de wegwijzer naar Ternell volgen. Het loont echter nog de moeite om verder te trekken, langs onder meer een oever vol steenhopen, of een zicht op het veengebied van Millescheid. Vanaf hier kan je ook de groene kruistekens beginnen volgen. Je moet dan een korte klim overwinnen om aan de N67 te komen, die je opnieuw oversteekt. Dan daal je weer af naar de Getzbach, die hier in het stuwmeer van Eupen loopt. Een bord waarschuwt voor een gevaarlijke passage, maar eigenlijk valt dat mee (hoewel ikzelf wel tegen de vlakte ben gegaan). Na zo'n 3 kilometer kom je weer aan het brugje waar je bij het begin van de wandeling het riviertje bent overgestoken.


Gegevens wandeling:

Datum: Dinsdag 3 november 2020 Startplaats: Haus Ternell Eindplaats: Haus Ternell

Pad: GR15 + eigen route + GR573

Afstand: 27,3 kilometer

Stijgingsmeters: 420m

Dalingsmeters: 420m Bereikbaarheid: Bus (TEC) GPX: klik hier Verhard - Onverhard: xx%


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page