top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht: Sart-Bernard > Dinant (30,6 km)

De Condroz ligt geprangd tussen de Maas en Samber in het noorden, en de Fagne-Famenne in het zuiden. De regio kenmerkt zich door de vele heuvelruggen, bebossing en open landschappen en dat merk je al snel wanneer je vanuit Namen het dorpje Sart-Bernard nadert per trein.De GR slingert zich een weg door het lieflijke Sart-Bernard en gaat dan via het Bois d'Arche naar de versterkte 17de-eeuwse hoeve van Arche. Tot voor kort liep de GR over het terrein van de hoeve, nu kan je het gebouw amper nog zien. Daar tegenover staat wel dat je vanaf hier ver kan kijken en de Condroz in al zijn pracht kan bewonderen.Na 9 kilometer kom je in Crupet aan. Het dorpje is mooi gelegen in de vallei van de gelijknamige rivier die een beetje verder in de Bocq uitmondt. Crupet wordt tot één van de mooiste dorpen van Wallonië gerekend en staat o.a. bekend om zijn middeleeuwse burcht, de kerk van Saint-Martin en een artificiële grot met een religieus tafereel. De GR gaat na Crupet omhoog, door het Bois sur la Ville is nadien blootgesteld aan het mooie glooiende landschap.Niet veel later passeer je een verlaten steengroeve aan de oevers van de Bocq. Tot het dorpje Spontin telt de Bocq aan zijn oevers maar liefst zeven al dan niet actieve steengroeven. Ook loopt door de vallei van de Bocq een spoorweg die tegenwoordig enkel bedient wordt door een toeristische trein. Aan het oude station van Dorinne-Durnal staan tal van locomotieven en wagons gestald. Een leuk extraatje voor treinliefhebbers.Dicht bij het dorpje Spontin, in het bosje van Sainte-Catherine, ligt het geografische middelpunt van Wallonië (Lambert-coördinaten: 195765.14, 111789.23). De GR575 gaat er niet langs, maar enkele lokale wandelingen (rode rechthoek nr 3 en nr 4) gaan er wel langs vanuit het dorp.


Onze wandeling gaat verder over een heuvelrug, tussen de velden, in zuidwestelijke richting op een oude Romeinse steenweg. Bij de windturbine aan Terre al Justice verlaat je de GR575 en volg je enkele landbouwwegen tot in het dorpje Awagne. Daar pik je de GR126 op tot in Dinant. Het gaat langs velden en bossen om tenslotte bij Leffe aan de Maas uit te komen. Tot het station van Dinant is het nog anderhalve kilometer.Gegevens wandeling:

Datum: Woensdag 4 november 2020 Startplaats: Station Sart-Bernard

Eindplaats: Station Dinant

Pad: GR575 + GR126

Afstand: 30,6 kilometer

Stijgingsmeters: 589m

Dalingsmeters: 705m Bereikbaarheid: Trein GPX: klik hier Verhard - Onverhard: 34,7% - 65,3%

Kaart & Hoogteprofiel:

Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page