top of page
  • Foto van schrijverMichel

Eifelsteig • Dag 7 • Dronketurm - Himmerod

Ik heb uitstekend geslapen in mijn toren en mag tot mijn tevredenheid vaststellen dat er geen vroege wandelaars, hondenuitlaters of toeristen naar de Dronketurm gekomen zijn. In alle rust kan ik dus mijn rugzak klaarmaken en vertrekken. Vandaag heb ik eigenlijk geen haast, ware het niet dat ik een hotelkamer genomen heb aan het klooster Himmerod en dus toch de 38 kilometer tot daar moet afleggen. Vanaf morgen komt een vriendin meewandelen en eigenlijk lig ik ver voor op schema. Ze komt me pas morgenavond in Landscheid vergezellen en dat is nog maar 49 kilometer wandelen. Om er toch enigzins presentabel uit te zien heb ik dan ook een hotelkamer geboekt en heb ik een warme douche in het vooruitzicht. Om 7u30 ben ik weg.


Weinfelder Maar

Bij het verlaten van de Dronketurm moet ik door een hek dat de hele omgeving rond het Weinfelder Maar omsluit. Hier lopen schapen, geiten en ezels vrij rond. Het maar heeft Totenmaar (NL: Dodenmaar) als bijnaam. Dat komt omdat hier naast het maar een kerkje met kerkhof staat. Het is wel een pittoresk maar en de Eifelsteig gaat er bijna helemaal rond. Daarna daal je af naar het Schalkenmehrener Maar bij het gelijknamige dorp. Schalkenmehren lijkt wat toeristisch en heeft enkele eetgelegenheden, hotels en een camping. Ik verlaat het dorp in een ruime boog rond de Hoher List (549m) waarop een observatorium gelegen is. Langs een bosweg slingerend passeer ik Trittscheid en kom aan een Gasthof waar een familie uitgebreid aan het ontbijten is, ondanks een bordje dat duidt op een sluitingsdag (DE: "Ruhetag"). Er staat ook een vijftal tenten.


Het mooie Liesertal

Nu ben ik terug in het Liesertal. De volgende 20 kilometer loopt de Eifelsteig samen met het Lieserpfad en dit is meteen ook één van de mooiste stukken op de hele Eifelsteig. Eerst stijgt en daalt het pad nog via brede boswegen, maar kom je toch langs enkele mooie plekken. Bij het naderen van Manderscheid krijg je smallere bergpaden voorgeschoteld in de hoogte boven de rivier Lieser, met her en der vergezichten.


Kort voor 12u kom ik aan in Manderscheid. Er zijn twee supermarkten, maar die liggen ongeveer een kilometer buiten het stadje. Daar kom ik nog drie wandelaars tegen die net hun boodschappen gedaan hebben. Zij gaan via een kortere weg terug naar de Eifelsteig, die hier slechts 200m in vogelvlucht vandaan ligt. Ik wandel terug naar Manderscheid om daar weer het pad op te pikken. Een goede keuze lijkt me, want ik blik nu op de twee burchten van Manderscheid, de Oberburg en Niederburg. Niet alleen missen die andere wandelaars de burchten, maar ook enkele fantastische uitzichten en enkele leuke schuilhutten met minstens zo mooie panorama's. Aan de Weifelsjunkhutte hou ik een half uur halt voor een middagmaal. Na de pauze volgt de stevige klim voorbij het uitzichtspunt Schöne Aussicht en wat verder, na oversteek van de Karl Kaufmann-brug, ook eentje naar de Burgberg.Eens ter hoogte van het dorp Karl gekomen, verlaat je de vallei van de Lieser en volg je de loop van de Ilgenbach. Deze is veel minder interessant. Wel wandel je door bossen en ik kom hier nu ook een aantal wandelaars tegen die bijna allemaal naar Himmerod gaan. Ook is nu het gebulder van straaljagers te horen. Die vliegtuigen komen van de Amerikaanse luchtmachtbasis Spangdahlem die van hier maar enkele kilometers verwijderd is.


Het klooster van Himmerod bereik ik omstreeks 17u. Een bezoek aan het areaal stel ik uit tot morgen, want ik heb dan ruim de tijd. Ik moet nog maar 11 kilometer naar Landscheid waar mijn vriendin me 's avonds komt vervoegen.


Gegevens wandeling:

Datum: Donderdag 23/07/2020

Etappe: Dronketurm > Himmerod

Afstand: 38,4 kilometer

Stijgingsmeters: 672m Dalingsmeters: 926m

Weer: Zonnig


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page