top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR128 Vlaanderenroute • Dag 4 • Gent - Schellebelle

Na een dag pauze bij mij thuis in Brussel wandel ik nog een laatste dag op de GR128. Om privéredenen zet ik mijn tocht vervroegd stop.


De Schelde bij Gentbrugge
De Schelde bij Gentbrugge

Ik zet mijn weg verder vanaf Gent, al sla ik het hele stadscentrum over. Dat ken ik immers al. Ik vervoeg de GR na 2,5 kilometer bij de Keizerpoort en wil natuurlijk liefst van al zo snel mogelijk het stadslawaai achter me laten. Dat lukt pas een hele poos na het oversteken van de brug over de Schelde in Gentbrugge. Het valt me op dat de Schelde hier opvallend smal is en dat het water richting Gent loopt i.p.v. richting zee. Blijkt dat de Schelde hier nog onderhevig is aan de getijdenwerking en dat is hier dan ook duidelijk te zien.


Na 8 kilometer kom ik bij Destelbergen aan het Damvalleimeer. Het is een prachtige plek, maar desondanks kunstmatig aangelegd. Hier werd immers zand uitgegraven dat gebruikt werd voor de bouw van de nabijgelegen snelweg. Ik moet de snelweg ook tweemaal oversteken om bij de Meerskantpoelen te geraken, een zompig en mooi stukje natuur. Wel jammer dat ook hier het achtergrondlawaai alomtegenwoordig is. In de richting van Laarne zwakt de lawaaihinder af. Via een boog om het kasteel van Laarne wandel ik het dorp binnen.


Kasteel van Laarne
Het Kasteel van Laarne

Langs een mooi zonnebloemenveld geraak ik uit het dorp en trek zo via landbouwgebied terug richting Schelde. De GR kiest snel voor een klein pad door natuurgebied in plaats van op de geasfalteerde dijk te blijven. Bij Wetteren gaat het wel over de dijk en al snel komt de moderne fietsbrug in zicht. Je kan hier kiezen om langs een straatje te wandelen of om de brug over te gaan. Ik doe dat laatste, zodat ik over Wetteren en zijn imposante Sint-Gertrudiskerk kan kijken. Het bouwsel is vooral bekend om zijn hoge middenbeuk.


800 meter na de brug trekt de GR opnieuw het binnenland in en via de loop van de Oude Schelde kom ik in de Kalkense Meersen. Dit is een prachtig stiltegebied en leuk om door te wandelen, maar in de verte hoor ik toch lawaai van een drilboor. Blijkt er langs de Kalkenvaart een graafmachine met drilboor in de weer om de kilometerslange betonnen weg in stukken te boren.


Enkele honderden meters verder kom ik aan het veer van Schellebelle. Hier verlaat ik de GR om naar het station van Schellebelle te stappen. Echter moet ik daarvoor de Schelde over en dat kan ik hier met behulp van de gratis veerdienst van de Vlaamse Waterweg. In nog geen minuut ben ik aan de overkant, al moet ik me wel reppen om de directe trein naar Brussel nog te halen.


Gegevens wandeling:

Datum: Dinsdag 20/10/2020

Etappe: Gent > Schellebelle

Afstand: 31,4 kilometer

Stijgingsmeters: 94m

Dalingsmeters: 96m

Weer: Bewolkt. Fris.


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page