top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR16 Sentier de la Semois • Inleiding

Tombeau du Géant
Tombeau du Géant

In het uiterste zuidoosten van België, in Aarlen, ontspringt een rivier die 195 kilometer westelijker in de Maas uitmondt en de basis vormt van deze tocht: de Semois. Kronkelend baant ze zich een weg door het Zuid-Ardense landschap, daarbij diepe valleien uitsnijdend. De uitzichten zijn prachtig. Menig wandelaar zal al gehoord hebben van de GR16 en er al gewandeld hebben, al was het maar een stukje. De GR16 of Sentier de la Semois volgt de volledige loop van de rivier tussen Aarlen en Monthermé en wordt terecht tot één van België's mooiste langeafstandspaden gerekend.


Tot op heden heb ik wat kleinere dagwandelingen in de regio en een paar tweedaagsen op de GR16 gewandeld. Maar nog nooit heb ik de GR16 in zijn geheel gewandeld ... en dat ga ik ook nu niet doen. Ik laat het vlakkere begin achterwege om mijn avontuur in Florenville aan te vatten. Van daar volg ik het klassieke traject langs Chassepierre, Herbeumont, Dohan, Bouillon, Alle, Vresse en tenslotte Monthermé als eindpunt. Mijn af te leggen afstand is zo'n 142 kilometer met bijna 4000 positieve hoogtemeters. In totaal telt de GR16 echter 209 kilometer. Op 15 juni begin ik eraan.


Tijdens mijn voorbereiding en planning gebruikte ik de topogids van de GR Sentiers, evenals de topo-grafische kaarten van het NGI.


Frahan gezien vanaf Rochehaut

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page