top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR34 - Dag 3 - Saint-Hernot > Plage de Trez Bellec


Datum: Vrijdag 03/08/2018 Etappe: Saint-Hernot > Plage de Trez Bellec Afstand: 22,6 kilometer Stijgingsmeters: 334m / Dalingsmeters: 383m Weer: Zonnig, 25°C

’s Ochtends sta ik op met keelpijn en een verstopte neus. Ik heb wel goed geslapen in de gîte van Saint-Hernot. De andere gasten in de slaapzaal waren geen fervente snurkers. Om 6u15 ben ik wakker en uurtje later ben ik reeds op pad. Vandaag heb ik er echt geen zin in en voel me een beetje futloos. Zeker de eerste kilometers tot Morgat gaan niet zo goed, maar kan ik wel genieten van de pracht van de natuur rondom mij.

Doordat ik me niet zo optimaal voel, heb ik besloten om de GR niet via de Cap de la Chèvre te wandelen, maar meteen de doorsteek naar de Pointe de Saint-Hernot of Île Vierge te maken. Hier doet alles denken aan Zuid-Frankrijk of Corsica, hoe u wil. In elk geval spaar ik acht kilometer uit van de oorspronkelijk geplande tocht. Het betekent ook dat ik wat vroeger kan stoppen en mijn lichaam wat meer rust kan gunnen.

Aan de Pointe de Morgat komt de GR langs een fort dat de toegang tot het stadje via de zee moest beschermen. Ik kom hier ook redelijk veel tenten tegen hoewel er een verbodsteken staat. Als je het mij vraagt is dit echter een ideale bivakplaats en ik zou me hier eveneens geïnstalleerd hebben.

In Morgat doe ik de plaatselijke supermarkt aan, net achter het toerismekantoor en het kerkje, om me een tweede ontbijt aan te schaffen. Ik zie ook zo’n lekkere charentaismeloen liggen. Hoewel deze natuurlijk wel wat weegt, beslis ik om die later op te eten tijdens de lunch. Het is best warm vandaag en zo’n frisse meloen zal me zeker smaken. Ik hoor andere (dag)wandelaars zeggen dat zo’n meloen te zwaar is om mee te dragen. Dat moeten zij weten…

Omstreeks 10u30 vertrek ik uit Morgat en passeer de Villa Ker ar Bruck, een huis dat volledig uit metalen onderdelen vervaardigd is. Dan slingert de GR langs een enorm hotel en door een villawijk om tenslotte aan de Pointe du Menhir uit te komen. De menhir zie ik niet onmiddellijk staan, maar natuurlijk is het uitzicht hier zoals overal de moeite.

Vanaf nu is er geen enkele beschutting tegen de zon en het kost me best veel moeite om een plekje in de schaduw te vinden waar ik mijn lunch kan opeten. Zo kom ik na vijf kilometer aan een schorre, waar het riviertje Aber in zee uitmondt. Als ik aan de Pointe de Raguenez kom, met voor me de Île de l’Aber, zie ik boven aan de parking een drietal bomen staan. Deze bieden mijn inziens voldoende schaduw voor een kleine lunchpauze. Zo gezegd zo gedaan.

De GR loopt na de parking via een omweg naar de Plage de la Source, want instortingsgevaar maakt de oorspronkelijke route te gevaarlijk. Ik kom hier een familie tegen en de moeder vraagt me of er wat verder schaduw te vinden is. Ik antwoord positief, maar zeg er ook bij dat ze een vijftal wagens naast zich moeten dulden. Dat is precies niet naar de zin van mevrouw, want ze keert liever helemaal terug dan dat ze even gaat schuilen in de schaduw van de bomen. Blijkbaar moet je bij deze hitte toch nog kieskeurig zijn.

Wat verder, aan de Plage du Poul en de Pointe de Tréboul, is het pad een beetje verwarrend. Er lopen vanaf de GR verschillende paden op en af en parallel. Het is een beetje moeilijk raden naar het juiste pad en je ziet dat vele dagtoeristen ook niet zeker zijn welk pad naar het strand leidt. Uiteindelijk kies ik voor mezelf toch de juiste weg uit en begin aan mijn laatste kilometers naar het strand van Trez Bellec. Bij de eerste bar stop ik voor een drankje. Ik val bijna van m’n stoel als ik de rekening gepresenteerd krijg. Gelukkig is er een halve kilometer verder een camping met daarnaast een goedkopere bar. Ik installeer omstreeks 15u30 mijn tent op de camping en zet me dan in de bar om te bekomen van de warmte. Vanuit de bar heb ik een mooi rondom zicht richting Morgat en zelfs de Cap de la Chèvre. Tegen 20u30 lig ik in mijn slaapzak.


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page