top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR5 Traversée des Alpes - Inleiding

In de zomers van 2016 en 2017 had ik de GR5 in de Vogezen verkend. Door het Juragebergte over te slaan, kwam ik bij het laatste deel van de GR5 uit: de Traversée des Alpes.

De traditionele startplaats van de GR5 is Thonon-les-Bains, maar vele wandelaars kiezen voor de alternatieve startplaats Saint-Gingolph. Van daaruit vertrekt een veel korter, maar steilere variant. Deze sluit op de GR5 aan ter hoogte van Lac de Neuteu bij de Rochers de Chauffes Floras op 1840m hoogte. Vanuit Thonon betekent dit 35 kilometer geleidelijk aan klimmen. De variant van Saint-Gingolph is slechts 9,3 kilometer lang, maar is veel steiler. Zeker de laatste twee kilometer tot aan de Lac de Neuteu zijn pittig.

Bedoeling was om de Traversée in 2018 vanaf Thonon-les-Bains tot Landry of eventueel Modane te stappen en om in 2019 de rest af te werken. Uiteindelijk kwam het anders en moest ik de eerste aanloop al na zes dagen onderbreken en hield ik halt in Les Houches. Een jaar later startte ik vanuit Chamonix en wandelde via de GR5, GR55 (Vanoise) en GR52A (om de Mercantour heen) naar Menton.

Bij Bellentre gaat de GR5 nu al een tijdje (ik dacht sinds 2017) via de oevers van de Isère naar Landry en zo verder naar Peisey-Nancroix en Le Moulin. Vroeger werd je immers omhoog langs Montorlin en Montchavin gestuurd, maar de afdaling naar Le Moulin zou naar verluidt te gevaarlijk zijn geworden.

Omdat ik graag trouw blijf aan de originele wandelroute was mijn eerste idee om de GR5 te blijven volgen rond de Vanoise. Maar de GR55 kon ik in twee dagen afwerken en dan had ik achteraf wat meer flexibiliteit. Dus koos ik bij Val Claret voor de afslag door de vallei van de Leisse en richting Col de la Vanoise. Een optie ware geweest om de GR55 slechts een kort stukje tot aan de refuge d’Entre Deux Eaux te volgen en daarna verder te gaan via de GR5 tot Modane. Maar ik blijf dus bij mijn keuze voor de volledige GR55. En dus moest ik ook over de Col de la Chavière (2796m) en dat is meteen ook het hoogste punt op deze Traversée.

Bivakkeren is in de Vanoise, als één van de weinige nationale parken in Frankrijk, niet toegestaan tenzij bij een handvol refuges. Zoals de refuge de la Leisse of refuge des Barmettes. Parkwachters en Gendarmerie zouden er op controleren dat er nergens anders gebivakkeerd wordt. Ik las echter op verschillende Franstalige internetfora dat de pakkans bijzonder klein is. Ik hield me alvast aan de regels. Het is immers door de regels te respecteren dat we in andere Nationale Parken wél nog mogen bivakkeren.

Bij Saint-Dalmas-Valdeblore (op de kaart “Saint-Dalmas”) kom je tenslotte op de splitsing van de GR5 en de GR52(A). Volg je de GR5, dan loop je quasi in rechte lijn naar Nice. Die optie leek me minder aangenaam. Zeker als het op de landschappen en de natuur aankwam. Ook omdat je dan de laatste 5-6 kilometer door verstedelijkt gebied moet. De GR52 blijft niet alleen veel langer in het Nationaal Park van de Mercantour hangen, maar ook ga je hier langs de Vallée des Merveilles. Die vallei staat o.a. bekend om zijn rotstekeningen uit de Bronstijd, maar ook het landschap mag er wezen. Tenslotte daal je in de laatste tien kilometer van de tocht af van ogeveer 1100m hoogte naar zeeniveau, bij Menton aan de Frans-Italiaanse grens. Bevoorrading is op de GR52 ook een heikel thema. Je kan wel eten in de verschillende refuges, maar na Saint-Dalmas-Valdeblore kom je geen winkels meer tegen tot je 90 kilometer verder in Sospel bent. Uiteindelijk zou ik door tijdsgebrek de alternatieve GR52A bewandelen.

De tocht, zoals ik die ondernam, staat beschreven in deze topogidsen, uitgebracht door de Franse wandelfederatie FFRP:

  • La Traversée des Alpes – Du Léman à la Vanoise par le Mont Blanc et le Beaufortain: Voor het gedeelte tussen Thonon-les-Bains of Saint-Gingolph en Landry. Ook de variant via de Col du Tricot is in deze topogids beschreven.

  • La Traversée des Alpes – La Vanoise: Zowel de GR5 als de GR55 komen hierin aan bod. Deze topogids beschrijft het gedeelte Landry tot Modane.

  • La Traversée des Alpes – De la Maurienne à l’Ubaye: Deze gids voor dit stuk van de GR5, evenals de GR56, wordt in juni 2019 uitgegeven en beschrijft de volgende 140 kilometer van mijn tocht tussen Modane en Larche en bij uitbreiding ook Saint-Dalmas-de-Selvage. De GR56 takt net voor dat stadje af in Westelijke richting.

  • La Traversée des Alpes – Le Mercantour & Vallée des Merveilles: Met deze topogids moet ik op mijn eindbestemming in Menton geraken. Uiteraard beschrijft hij de GR52, maar ook de GR52A.

Voor alle duidelijkheid: de topogidsen gebruikte ik enkel bij de voorbereiding van de tocht. De topogidsen zijn te zwaar om allemaal mee te nemen. Tijdens de tocht had ik enkel afgedrukte topografische kaarten mee met aantekeningen in de kantlijn.


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page