top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR5 Traversée des Vosges - Dag 6 - Les Trois Fours > Metzeral


Lac Schiessrothried

Datum: Donderdag 20/07/2017 Etappe: Les Trois Fours > Metzeral Afstand: 12,9 kilometer

Stijgingsmeters: 142m / Dalingsmeters: 870m Weer: ‘s Ochtends sterke wind, regen. Later zonnig, 28°C ​De weersvoorspelling voor vandaag laat niet meteen het beste verwachten. Een blik door het raam doet ons evenwel niet meteen het ergste vermoeden. De wind waait stevig en als mijn nieuwe compagnon en ik na het karige ontbijt omstreeks 8u30 op pad gaan, neemt die wind alsmaar toe. Als we aan de Col de Falimont (1294m) zijn, zijn er hevige windstoten en we merken dat de bewolking ook lager komt hangen. Op de top van de Hohneck (1363m) begint het ook nog te regenen. Mijn wandelgenoot en ik twijfelen even of het wel verstandig is om hier boven te blijven.

​Enerzijds kan je hier kiezen voor de - makkelijkere - variant van de GR5 over de crêtes (heuvelruggen), ofwel daal je langs het Lac de Schiessrothried (930m) af naar Mittlach (529m) om van daaruit opnieuw naar de Herrenberg (1191m) te klimmen. We opteren voor de originele GR-route en dalen dus af. Pas als we enkele tientallen meters gedaald zijn, zitten we veilig uit de wind. Hoe lager we komen, hoe meer regen en zon zich afwisselen. Aan het Lac de Schiessrothried kijken we omhoog en we kunnen de Hohneck in het wolkendek niet meer zien. We zien wel dat de wind daarboven nog stevig door waait. Hier beneden schijnt de zon al wat meer.

​We beslissen dan maar om hier een einde te maken aan onze GR en naar Metzeral te stappen, even ten oosten van Mittlach, waar we een trein naar Colmar kunnen nemen. Of we te snel toegegeven hebben aan de weersomstandigheden? Misschien wel. Want hoe lager we kwamen, hoe mooier het weer werd. Anderzijds konden we door de dichte bossen de hoge bergtoppen niet meer zien en konden dan ook moeilijk inschatten welk weer ons daarboven te wachten stond. We kozen dan maar voor de veiligheid. De bergen lopen niet weg en ik heb een reden om nog eens terug te komen om het deel tussen Col de la Schlucht en Belfort (circa 115 kilometer) te stappen.Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page