top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR5 Traversée des Vosges - Inleiding

Voor mij is link met de Vogezen en de Elzas bijzonder. Mijn vader woonde in de laatste jaren voor zijn overlijden op 9 november 2014 in een dorpje dicht bij Colmar. Ik ben dan ook in het verleden verscheidene malen op bezoek geweest in de regio en heb het daar best naar mijn zin. In de winter, net voor de eerste sneeuw, lijken de Elzas en de Vogezen eerder grauw en weinig aantrekkelijk. Maar met een sneeuwtapijt of in de zomerse zon vind ik dit een wandelparadijs.

In juli 2016 heb ik reeds een deel van de Traversée afgelegd, maar moest ik al vroeg een alternatief kiezen door de slechte vooruitzichten in de weersvoorspelling en bleef ik uiteindelijk aan de oostelijke kant, dus in de Elzas, wandelen. Vandaar dat ik deze tocht dan ook opnieuw wil aanvatten en dit keer hopelijk tot een goed einde kan brengen.

Ik kies er voor om niet de volledige Traverséee te doen, maar enkele het langere zuidelijke stuk. Dit heeft zo zijn redenen. Enerzijds vind ik de Noordelijke Vogezen minder aantrekkelijk en heb ik nu eenmaal meer feeling met de Zuidelijke Vogezen. Ten tweede zocht ik een startpunt dat makkelijk en snel bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Vroeger diende men nog de “Vauban”-trein te nemen tussen Brussel en Bazel, maar daar deed je tot in Straatsburg al makkelijk 6 uur over. Nu is er de sinds kort afgewerkte TGV-verbinding die je in 3,5u naar Straatsburg brengt vanuit Brussel. Het enige probleem is dat de lokale TER-trein naar Schirmeck, het startpunt van mijn wandeltocht dit jaar, drie minuten voor de aankomst van TGV vertrekt. Bijgevolg moet ik anderhalf uur wachten op de volgende TER. De totale reisduur zal dus iets minder dan 6u bedragen van Brussel tot Schirmeck, waar ik aan de tocht begin.

De GR5 - Traversée des Vosges staat helemaal beschreven in de topogids van de Franse wandelfederatie:Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page