top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR70 • Dag 1 • Le Puy-en-Velay - Goudet

Om met een gerust gemoed te beginnen aan de GR70 vertrek ik een dag eerder met de trein naar Le Puy. De Franse spoorwegmaatschappij gunt me die rust echter niet, want een dag voor mijn vertrek krijg ik bericht dat de lokale trein tussen Saint-Étienne en Le Puy afgeschaft werd. De SNCF-app stelde me als alternatief een 2,5-uren durende busrit voor. Omdat ik niet te laat in Le Puy wilde zijn om het stadje nog te kunnen bezoeken koos ik dan maar voor die optie. En eigenlijk kon ik niet klagen, want de bus reed zo waar door de prachtige Gorges de la Loire.


Rocher Saint-Michel d'Aiguilhe & Notre-Dame de France - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Rocher Saint-Michel d'Aiguilhe & Notre-Dame de France

Op vrijdagnamiddag, nadat ik post gevat had op de camping, ging ik Le Puy verkennen. En het stadje heeft echt veel te bieden: de Notre-Dame-kathedraal van waar de pelgrims naar Compostela vertrekken, het museum Hôtel-Dieu, de Rocher Corneille met het enorme standbeeld van de Notre-Dame de France, gezellige pleintjes, oude huisjes, smalle autovrije straatjes, trappen,... Het kan niet op. Ik bezoek ook de rots van Saint-Michel d'Aiguilhe, net naast de camping en net niet in Le Puy gelegen. Op deze alleenstaande rots, een vulkanisch overblijfsel van miljoenen jaren geleden, klim je via een trap naar een 10de eeuwse kerk op de top. Het uitzicht van daar boven is ook de moeite en in het westen kan je ook nog het enorme standbeeld van Sint-Jozef herkennen.


Op de camping ligt slechts één andere wandelaar, onderweg op de GR65 naar Compostela, en een handvol bikepackers op het gedeelte voorbehouden voor tenten. Ik wil niet te laten vertrekken op zaterdagochtend vanwege de hitte en ben al om 7h40 op pad.


Le Puy kathedraal - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
In de kathedraal van Puy

De GR70 begint aan de Église du Collège niet ver van het toerismekantoor, al vind ik de kathedraal veel passender als startpunt. Ik verlaat Le Puy (625m) al snel via een brug over het riviertje Dolaizon. De brug is genoemd naar het stadje Baccarat waar op 25 augustus 1914 een bloedige strijd plaatsvond. Franse troepen van het 86ste infanterieregiment uit Le Puy probeerden er de brug over de Meurthe over te steken en een bruggenhoofd te vormen. Maar de Duitse mitrailleurtroepen aan de overkant maaiden de aanstormde Franse troepen met veel gemak neer. Bijna de helft van het regiment, meer dan 1000 soldaten, sneuvelen in deze zinloze aanval.


Al snel stijgt de GR naar Ours (783m) met nog een laatste uitzicht op het mooie Le Puy. Dan kom je in het typische landschap van de Auvergne terecht met overal uit stekende heuvels die van de vulkanische geschiedenis van de regio getuigen. Na ongeveer twee uur wandelen kom ik aan in Coubon (633m) waar ik nog een tweede ontbijt neem nadat ik de Loire ben overgestoken. Bij het naderen van Archinaud (ca 880m) komt mij een jongeman tegemoet gefietst. Hij maakt meteen rechtsomkeert als hij me ziet. Ietsje verderop zie ik hem aan een tafeltje naast het pad zitten. Hij wil me iets om te eten en drinken aanbieden, maar ik bedank vriendelijk.


Bij l'Herm (884m) draait de GR achter een paar huizen een smal pad in, redelijk steil omhoog naar Le Mont (975m), dat zijn naam niet gestolen heeft. Het is een leuk pad, bezaaid met grote stenen. Geen idee hoe wandelaars met ezels dat hier doen. Alhoewel. Ik denk dat de meesten met hun ezel pas in Le Monastier vertrekken. In Le Mont heb je een geweldig zicht op de vallei van de Gazeille.


Uitzicht bij Le Mont GR70 - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Uitzicht bij Le Mont

Rond het middaguur kom ik aan in Le Monastier-sur-Gazeille (925m), waar schrijver Robert Louis Stevenson op 22 september 1878 aan zijn tocht begon. Hij had eerder al een paar reizen naar Le Puy gemaakt om een slaapzak te laten maken. Geen lichtgewicht slaapzak zoals we die vandaag kennen. De zijne was gemaakt van een stevige waterdichte groene zeilstof en binnenin blauwe schapenwol en wellicht één van de eersten in zijn soort. Deze woog zo zwaar dat hij die niet zelf kon dragen en daarom op zoek moest naar een ezel. Dat werd uiteindelijk Modestine, die hij voor 65 Frank van een lokale priester overkocht. Ter vergelijking: zijn slaapzak was duurder en kostte hem 80 Frank en twee biertjes.


Le Monastier ligt er redelijk slaperig bij. Ik ga even langs de supermarkt om iets voor het middageten te kopen, maar ik vind er amper iets dat me aanstaat. In de schaduw van de Eglise Saint-Jean rust ik uit en eet ik mijn lunch. Het is broeierig warm in de volle zon en ik moet nog een kleine 10 kilometer tot Goudet. Daar hoop ik vannacht op de camping te kunnen slapen omdat ik aan de gite van Ussel - vijf kilometer verderop - niet mag bivakkeren. Een uurtje later ben ik weer op pad. Mijn zonnehoed is geen overbodige luxe, ook al gaat de GR al snel door een stuk bos dat voor de nodige schaduw zorgt. Ik moet 130 meter omhoog naar het dorpje Courmarcès (963m) om van daaruit Saint-Martin-de-Fugères (1013m) te bereiken. De plaatselijke bakker annex bar annex kruidenier is gesloten tot een eind in de namiddag, dus kan ik hier niet terecht voor een kleine verfrissing. Ik bewonder nog even de Eglise de la Nativité, een kerk uit de 15de-16de eeuw met een nogal eigenaardige façade.


Goudet - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Goudet & kasteel van Beaufort

De laatste drie kilometer gaan snel. In de afdaling naar Goudet moet ik goed uit mijn doppen kijken, want het pad ligt zoals vaak met losse stenen bezaaid. Goudet (761m) is een mooi, klein dorpje gelegen aan de voet van de ruïnes van het kasteel van Beaufort die hoog boven de Loire uittorent. De wereldberoemde rivier ontspringt hier 23 kilometer oostelijker (of 46km indien je stroomopwaarts zou varen) bij de berg Gerbier de Jonc (1551m).


Ik vind de camping een paar honderd meter van de GR verwijderd. De eigenaar biedt me een hele hoek van de camping, speciaal voor wandelaars, aan. Maar hij vertelt er eerlijkheidshalve ook bij dat het vannacht luid kan worden. Aan de ene kant van de camping is er een groep vrienden die een concert geven. Aan een andere zijde is er een familiereünie aan de gang met 60 personen. In elk geval hoor ik daar zeer weinig van, want ik zal vannacht zeer goed slapen.


Gegevens wandeling:

Datum: Zaterdag 02/07/2022

Etappe: Le Puy-en-Velay > Goudet

Afstand: 32,0 kilometer

Stijgingsmeters: 985m

Dalingsmeters: 835m

Weer: Zonnig 30°C


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page