top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR70 • Dag 7 • Florac-Trois Rivières - Saint-Germain-de-Calberte

In de eerste drie kilometers van de etappe moet ik Florac doorkruisen langs de hoofdstraat. Geen al te mooie start van de dag, maar een kort bezoekje aan de bakker en een gevulde buik later ben ik klaar voor een stevige en lange tocht. Aan de Pont de Barre (550m) steek ik de rivier Tarnon over en kom in de vallei van de Mimente. De GR gaat bergop om dan via kleinere paden langs de bergflanken van een kalkplateau af te dalen naar Saint-Julien-d'Arpaon (614m).


De vallei van de rivier Mimente - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
De vallei van de rivier Mimente

Ik wandel in de richting van Cassagnas. Maar eerst wil ik nog eens stoppen aan de buvette die langs de GR opgesteld staat bij het verlaten van Saint-Julien. De frisdrank die ik bestel heeft wel een erg rare smaak. Een kleine blik op de houdbaarheidsdatum en ik weet waarom. Het drankje is al anderhalf jaar over datum. De acht kilometer tot aan de Espace Stevenson bij Cassagnas gaan langs een oude spoorwegbedding die de vallei van de Mimente doorkruist. Geregeld moet je door een oude tunnel of over één van de kleine bruggen. Het enige jammere is dat het nu zo warm is dat ik wel een frisse duik in de uitnodigende rivier zou willen nemen, maar de spoorweg ligt een tiental meter steil boven de rivier en het is onmogelijk om zonder halsbrekende toeren af te dalen naar het water.


De rivier Mimente - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
De rivier Mimente

Ongeveer halfweg de etappe ligt de Espace Stevenson (690m). Behalve een camping hebben ze daar ook kamers te huur en kan je daar een paar kleinigheden eten. Het is ook het ideale moment om de watervoorraad aan te vullen, want tot Saint-Germain-de-Calberte is er dan ook niks te vinden. Op een bankje voor het gebouw zit een man met een wandelkar. Geen alledaags zicht. Ik zal hem nog enkele malen tegenkomen onderweg.


Van aan de Espace Stevenson gaat het de volgende 7 kilometer bergop, maar zonder steile stukken, naar circa 1025 meter hoogte. De hitte en de zon maken het echter zwaar genoeg. Je hebt wel af en toe mooie uitzichten naar het zuiden, dus dat verzacht het lijden enigszins. Aan een oude menhir daalt de GR stilaan af. Eerst naar de Col de la Pierre Plantée (895m), waar inderdaad een steen in de grond geplant is. Dan langs de Serre de la Can (760m) en zo verder tot in Saint-Germain-de-Calberte (489m). Het dorpje ligt tegen de bergflank en doet zuiders aan. Je hebt er alle voorzieningen en ook een camping waarvoor je nog een eind moet dalen. Ik volg de autoweg naar de camping, maar er is ook een kortere weg langs de tempel.Saint-Germain-de-Calberte heeft ook een protestantse geschiedenis (zie verslag Dag 6: Finiels > Florac). Een groot deel van de dorpsbevolking werd hier bekeerd, al bleven sommigen toch nog in het geheim het protestantisme aanhangen. Vaak kwamen de protestanten op afgelegen plaatsen samen, zoals bij de molen van Bernadou. Daar werd hun bijeenkomst in 1686 echter door overheidstroepen verstoord met enkele doden en gewonden tot gevolg. Priester Du Chayla, die 1702 in Le Pont-de-Montvert door de Camisards vermoord werd, werd in de kerk van Saint-Germain begraven.


Intussen weet ik ook dat het morgen de laatste wandeldag op de GR70 wordt. De prefectuur van het department Gard heeft, om het risico op bosbranden te verminderen, de toegang tot alle bossen groter dan 1 hectare verboden. En omdat het deel tussen Saint-Jean-du-Gard en Alès, het eindpunt van de GR70, in de Gard ligt en bijna helemaal door bosrijk gebied gaat, kan ik onmogelijk naar Alès.


Gegevens wandeling:

Datum: Vrijdag 08/07/2022

Etappe: Florac > Saint-Germain-de-Calberte

Afstand: 35,5 kilometer

Stijgingsmeters: 756m

Dalingsmeters: 884m

Weer: Zonnig 31°C


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page