top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR738 Haute Traversée de Belledonne • Nabeschouwing & praktische info

Ervan uitgaand dat je de verslagen van mijn ingekorte versie van deze tocht gelezen hebt, kan je hieronder mijn bevindingen terugvinden over de GR738.


Algemene waardering

Moeilijk te zeggen als je de tocht niet uitgewandeld hebt en je er bovenop weinig van het landschap gezien hebt door de laaghangende bewolking. Maar ik weet dat ik sowieso terug kom. Enerzijds omdat ik weet dat er hier in de Belledonne prachtige landschappen te bewonderen zijn en anderzijds omdat het beetje dat ik wél kon zien me al deed watertanden. En de mix van steile, niet te platgelopen wandelpaden met tal van bergmeren, vergezichten en rust spreekt me hier enorm aan. Dus, ik kom terug en liefst zo snel mogelijk!Moeilijkheidsgraad

De GR738 is fysiek één van de zwaarste GR's die er bestaan. Ze is in hoogtemeters per kilometer zwaarder dan de beruchte GR20! Ik heb slechts een kleine 50 km van de in totaal 130 km van de GR afgelegd, maar ik kan u wel dit zeggen: het is zwaar. Wie de GR in vijf of zes dagen wil doen, moet fysiek helemaal in orde zijn. Zelfs al doe je hem in zes dagen, dan nog heb je dagelijks gemiddeld 1500 positieve hoogtemeters voor de kiezen. Dat zijn dus stevige etappes. Maar ook de bevoorrading speelt een belangrijke rol (zie hieronder). Velen doen hem in een tiental dagen.


Bevoorrading

Behalve fysieke conditie moet je bij deze GR toch goed nadenken over je voedingsplan. De eerste bemande refuge is er pas na 62 kilometer en ligt zelfs nog een halve kilometer van het pad. Een kleine tien kilometer verder is er de Gîte van La Martinette waar je behalve goed eten ook enkele voedingswaren (zoals pasta, brood,...) kan kopen, maar het aanbod is er heel erg beperkt. Daarna volgen er nog drie bemande refuges: na 90km (Habert d'Aiguebelle) na 98 km (refuge Jean Collet) en na 104 km (refuge de la Pra). Hou er ook rekening mee dat door het fysieke karakter van deze GR, de dagafstanden heel kort kunnen zijn en je dus meer eten moet meebrengen dan je op andere tochten zou doen.


Bewegwijzering

Niks op aan te merken. De typische wit-rode markeringen volgen. Aan het beginpunt in Aiguebelle heb ik ze wel pas vanaf het toerismekantoor gezien en niet vanaf het station.


Beste tijd van het jaar

Tussen eind juni en midden september. De sneeuw kan nog erg laat op het jaar blijven liggen en dat kan op sommige passages voor extra moeilijkheden zorgen. Op de steilste stukken kunnen dan crampons nodig zijn. Tijdens een weekend in augustus wordt de Echappée Belle gelopen. Deze trail run gaat van Vizille naar Aiguebelle (zuid naar noord) en doet heel wat stukken van de GR738 aan. Je kan de GR tijdens dat weekend dan ook best mijden.


Bereikbaarheid

Aiguebelle is bereikbaar per trein vanuit Grenoble. Vanuit eindplaats Vizille kan je een combinatie tram+bus of twee bussen naar Grenoble nemen.

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page