top of page
  • Foto van schrijverMichel

Jachtseizoen 2023-2024 begint: alle informatie in één handig overzicht

UPDATE 21/09/2023

Jachtseizoen België - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net

Het is weer bijna zo ver: het hoofdjachtseizoen begint. Tussen 1 oktober en 31 december is de traditionele periode van drijfjachten (in het Frans: "chasse en battue") over het hele Belgische grondgebied en dan vooral in bosrijke gebieden en dus al zeker in Wallonië. Dat heeft belangrijke gevolgen voor wie in de laatste maanden van het jaar ongestoord wil gaan wandelen.


Op plaatsen waar drijfjachten gehouden worden is het meestal gedurende de hele dag verboden om het jachtgebied te betreden voor wandelaars of eenieder die er niks te zoeken heeft. Dat is een serieus verschil met loerjachten (in het Frans: chasse à l'affût) die tijdens het hele jaar gehouden kunnen worden en beperkt worden in tijd. Voor Vlaanderen en Wallonië verschilt dit. Sowieso kunnen de meeste dieren enkel gejaagd worden tussen 1 uur voor zonsopgang en 1 uur na zonsondergang.Het merendeel van de jachten wordt op voorhand aangekondigd, maar dat is niet steeds het geval. Zo is het voor jachten op privéterreinen, dus ook waar GR-paden door lopen, niet verplicht om de data op voorhand bekend te maken. Wel moeten alle jachtgebieden met de nodige affiches bebakend worden. De gele affiches (zie afbeelding rechtsboven) dienen om een jacht aan te kondigen met datum en uur. Je mag echter nog steeds door zolang je de rode affiche niet tegenkomt. De rode affiches tonen het toegangsverbod aan en moeten uiterlijk 48 uren op voorhand opgehangen worden en ook binnen 24 uren na het einde van de jacht weer weggehaald worden (wat niet steeds het geval is). Respecteer steeds de tijdstippen die op de affiches staan, om ongelukken te vermijden. Opvallende kledij, m.a.w. felle kleuren, dragen is sowieso aangeraden.

Jachtaffiche doorgang verboden - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Doorgang verboden

Jacht in Vlaanderen

In Vlaanderen wordt er, in tegenstelling tot Wallonië, weinig gejaagd doordat er veel minder beboste gebieden zijn. De kans dat je een jacht op jouw pad tegenkomt is dus eerder klein. Kalenders worden er niet gepubliceerd.

Jacht in Wallonië

Na jarenlang wachten heeft men vanaf het jachtseizoen 2023-2024 een digitale kaart ontwikkeld, het zogenaamde ChasseOnWeb. Tot op heden moest je op websites van toeristische diensten en gemeenten alle info gaan halen. Omdat dat opzoekwerk redelijk omslachtig was/is, bundel ik sinds 2020 al die informatie op deze pagina. Zolang de digitale kaart niet foutloos werkt, blijf ik de pagina updaten met alle info die ik krijg. Klik op de knop hieronder om er rechtstreeks naartoe te gaan. De pagina wordt regelmatig bijgewerkt.


Wil je liever ineens naar de jachtkaart, dan kan dat via de knop hieronder.

Kan jij (=Ultimate Hiking) me helpen om na te gaan wanneer er gejaagd wordt?

Ik kan dat, ja. Maar je kan zelf ook alles opzoeken op de digitale kaart. Alle informatie en data die beschikbaar is, staat op ook de overzichtspagina en kan je dus perfect zelf raadplegen en gebruiken bij je tochtplanning. Heb je andere vragen omtrent het wandelen tijdens de jachtperiode, dan beantwoord ik die graag. Contacteer me dan via Facebook of e-mail.Is er een officiële digitale kaart met alle jachtzones en -data?

Ja. Sinds 20/09 is deze te vinden op chasseonweb.be of gewoon op Ultimate Hiking via de pagina jachtkaart.

Vinden alle jachten tussen 1 oktober en 31 december plaats?

Neen. Er wordt ook op andere momenten tijdens het jaar gejaagd, maar de kans is het grootst dat je in de drie laatste maanden van het jaar (=het hoofdjachtseizoen) het meest geconfronteerd wordt met gesloten paden. Het merendeel van de jachten vindt plaats tussen van oktober tot en met december, maar ook daarbuiten wordt er dus gejaagd. Soms wordt de jacht nog doorgetrokken tot eind januari, soms zelfs tot eind februari, afhankelijk van de dierenbestanden waarop gejaagd wordt. De data kan je hieronder vinden:

Hert

aanzit/loerjacht

21 september > 31 december

Hert

drijfjacht

1 oktober > 31 december

Ree

aanzit/loerjacht

15 juli > 31 december

Ree

drijfjacht

1 oktober > 31 december

Mouflon

aanzit/loerjacht

21 september > 31 december

Mouflon

drijfjacht

1 oktober > 31 december

Everzwijn

aanzit/loerjacht

heel jaar

Everzwijn

drijfjacht (open terrein)

1 augustus > 29 februari

Everzwijn

drijfjacht

1 oktober > 31 december

Haas

-

1 oktober > 31 december

Fazant

-

1 oktober > 31 januari

Patrijs

-

1 september > 30 november

Houtsnip

-

15 oktober > 31 december

Canadese gans

-

1 augustus > 15 maart

Wilde eend

-

15 augustus > 31 januari

Meerkoet

-

15 oktober > 31 januari

Konijn

-

heel jaar

Vos

-

heel jaar

Houtduif

-

1 oktober > 10 februariWil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page