top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht: Een bloesemwandeling in Haspengouw (14,4 km)

April is de maand waarin de bloesems van de fruitbomen in Haspengouw helemaal tot hun recht komen. Afgelopen weekend maakte ik dan ook dankbaar gebruik van het mooie weer voor een korte wandeling in Sint-Truiden.Ik koos een lokale wandelroute, de Fruitvalleiwandeling. Daarvoor kan je een rode driehoek volgen die niet ver van het station vertrekt. Je komt bijna meteen in mooie natuur. Eerst enkele velden, een eerste passage over de Molenbeek en dan komen de fruitbomen snel in het vizier. Ze zijn - begin april - nog niet in de volle bloei, maar zorgen wel al voor een mooi kleurentafereel.Na 5,5 km verlaat ik de Fruitvalleiwandeling even, voor een omweg naar het Panoramabassin. Op een groot waterreservoir werd een uitzichtplatform gebouwd met een 360°-rondomzicht op Haspengouw. Hier is het best druk. Ik keer tenslotte op mijn stappen terug en bij een mooie bakstenen hoeve draai ik de Velmerlaan in op weg naar het wachtbekken Maasrode in Halmaal. Het volgende deel van de wandeling is minder gericht op fruitbomen, maar meer op rustgevende natuur. De overstromingszone Stayen, aangelegd in 2007 rond de Molenbeek, is zo'n plek die uitnodigt tot een dutje of een picknick.


Niet veel later kom je via de Molenbeek en het Hof van Stayen, met bijbehorende zomerbar en leuke speeltplaats voor de kids, terug aan het beginpunt.Gegevens wandeling:

Datum: Zaterdag 6 april2024

Startplaats: Station Sint-Truiden

Eindplaats: Station Sint-Truiden

Pad: Fruitvalleiwandeling (rode driehoek) + eigen route

Afstand: 14,3 kilometer

Stijgingsmeters: 84m

Dalingsmeters: 84m

Bereikbaarheid: Trein

GPX: klik hier 

Verhard - Onverhard: 71,5% - 28,5% 


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page