top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht: Luswandeling Han-sur-Lesse (32,4 km)

Het station van Rochefort-Jemelle is waar deze dagtocht begint. De aankomst met de trein doet op het eerste zicht vermoeden dat Jemelle geen aantrekkelijk dorpje is, o.m. door de kalksteengroeve die ernaast ligt, maar na nog geen 400 meter kom je aan de Sainte-Margueritekerk en de brug over de Lomme. Een mooi plekje. Ik verlaat Jemelle uiteindelijk via het kerkhof en een hoge brug over de voormalige spoorweg, nu een RAVeL-fietsroute. De volgende kilometers gaan door de velden en de zon hakt er fameus op in. Het is bijzonder warm ik ben daarnet één van mijn drinkflessen in de trein vergeten. Gelukkig heb ik toch nog drie liter water bij en kan er onderweg bijgetankt worden.


Domein van de Grotten van Han

De eerste beproeving is de Grande Tinémont (309m), waar ik per vergissing een behoorlijk smal en overgroeid pad in westelijke richting volg, wandelend over de heuvelrug. De doornstruiken maken van mijn benen een klein slagveld. Met enige moeite geraak ik aan de kruising met de de Rue de la Fontaine Saint-Martin in de oude Lessevallei en draai linksaf naar het Monument Interallié. Het monument herdenkt verzetsstrijders, Russische krijgsgevangenen en de bemanning van een neergestorte Amerikaanse bommenwerper tijdens WOII.


De oude Lessevallei

Na 8,5 kilometer kom je bovenop een rotsmuur met een fantastisch zicht op de oude Lesse-valei (die soms nog overspoeld wordt bij hevig regenweer), het domein van de Grotten van Han en de kalksteenwand van de Fond Saint-Martin waar ik later vandaag nog passeer. Op een kleine tweehonderd meter van de Gouffre de Belvaux, daar waar de Lesse ondergronds verdwijnt, hou ik halt voor het middagmaal aan de oevers van de rivier. Een mooie picknickplek langs het snelstromende water.


Met het middagmaal achter de kiezen volg ik de loop van de Lesse stroomopwaarts naar Belvaux om dan een bosweg in te slaan naar de Rocher à Pic. Daar openbaart zich een wondermooi panorama in oostelijke richting tot Resteigne. Na een steile afdaling in het natuurreservaat Ellinchamps en een passage langs de verlaten steengroeve van de Lesse, kom ik aan in het pittoreske Resteigne. Hier kan iets gegeten en gedronken worden. Dat laatste doe ik ook.


Nu begint de tweede helft van de wandeling. Eerst bergop naar het Bois de Niaux en zijn Ermitage. Hier had de zoon van de kasteelheer van Resteigne begin 19de eeuw een kluizenaarswoning laten bouwen. Enkele restanten van het gebouw zijn nog zichtbaar. Na het dorpje Auffe gaat het steil bergop naar een uitzichtspunt in het natuurreservaat Thérimont. De heuvel aan de overkant van de autoweg is nog ietsje hoger en moet eveneens een magnifiek zicht bieden.


Fond Saint-Martin
Stevig schoeisel vereist

Han-sur-Lesse is na een goede 22 kilometer bereikt. Het toeristische dorp ligt er op deze woensdagnamiddag redelijk rustig bij, maar je kan er desondanks terecht voor iets fris of een hapje. Uiteraard is Han-sur-Lesse bekend om zijn grotten, maar ook om zijn wildpark. Beiden lonen de moeite, al heb ik daar vandaag jammer genoeg de tijd niet voor. Ik verlaat het dorp aan het oostelijke uiteinde om dan de kleine Ri de la Planche naar het noorden te volgen, naar de rotsmuur van de Fond Saint-Martin. Hier gaat het steil omhoog. En als ik zeg 'steil', dan bedoel ik dat ook. De beklimming heeft veel weg van een klim in de Alpen, maar dan op losse kalksteen. Tredzekerheid en een paar wandelstokken misstaan hier niet. De zweetbeurt loont evenwel, want boven wacht nog een mooi uitzichtspunt.

Zicht vanop de Fond Saint-Martin

Stilaan komt het einde van de wandeling in zicht, maar eerst nóg een uitzichtspunt. Dit keer aan de Rond du Roi op de Tier des Falizes. Van hier zie je een groot deel van Rochefort liggen. Het makkelijkst te herkennen is de dubbele kerktoren van de Notre-Dame de la Visitation van Rochefort. Bij het binnenwandelen van de stad kan je heel kort een glimp opvangen van de ruines van het oude gravenkasteel. Dat kan enkel bezocht worden met een heks als gids. Blijkbaar wel een leuke ervaring.


De laatste drie kilometer gaan over de eerdergenoemde RAVeL, terug naar het station van Rochefort-Jamelle. In het lagere gedeelte dat het dichtst bij Rochefort ligt kan je nog heel wat schade herkennen van de overstromingen van de zomer van 2021. Aan de rechterzijde liggen er enkele grotten. Wie wil, kan deze op eigen risico (!!) gaan verkennen.


Gegevens wandeling:

Datum: Woensdag 18 mei 2022 Startplaats: Station Rochefort-Jemelle Eindplaats: Station Rochefort-Jemelle

Pad: Eigen route

Afstand: 32,4 kilometer

Stijgingsmeters: 742m

Dalingsmeters: 742m Bereikbaarheid: Trein GPX: klik hier Verhard - Onverhard: 41,2 % - 58,8%


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page