top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht (Pfälzerwald): Kastelen en rotsen op de Duits-Franse grens (9,6 km)

Eind maart trok ik enkele dagen naar het Pfälzerwald, een heuvelachtig en bosrijk gebied in het westen van Duitsland. Het Pfälzerwald vormt een geheel met de Noordelijke Vogezen. Prima wandelland met ontelbare klimmen, vergezichten, rotsen en kastelen.Deze wandeling vertrekt op een kleine parking aan de Etang du Fleckenstein (204m), net over de Duits-Franse grens op een tiental kilometer van Wissembourg. Meteen moet er geklommen worden naar het hogergelegen Château du Fleckenstein (338m). De ruïne van het kasteel, dat gebouwd is op een zandstenen rots, gaat terug tot de 12de eeuw. Voor een klein bedrag kan je de ruïnes ook bezoeken.


Château du Fleckenstein

Zandsteen is wat je ook tegenkomt terwijl je verder klimt op het Sentier des Roches, langs de Langenfels. Langs de bergkam kom je verschillende zandsteenrotsformaties tegen, de ene al indrukwekkender dan de andere. Een mini-Müllerthal zeg maar. Het is flink klimmen tot het Château du Loewenstein en tenslotte het Château du Hohenbourg (553m). Vanaf deze twee kastelen heb je een prachtig rondomzicht op de hele regio. Alleen daarvoor loont de klim al de moeite.


Sentier des Roches

Via een gemakkelijke bosweg aan de Duitse zijde van de grens daal je weer af naar Hirschthal. Hier krijg je ook nog eens een beter zicht op de ruïnes van de Fleckenstein, alvorens een fietspad parallel aan de Saarbach (La Sauer op Franse kaarten) je terug naar het beginpunt brengt.


Gegevens wandeling:

Datum: Zondag 31 maart 2024

Startplaats: Parking Etang du Fleckenstein

Eindplaats: Parking Etang du Fleckenstein

Pad: Eigen route

Afstand: 9,6 kilometer

Stijgingsmeters: 382m

Dalingsmeters: 382m

Bereikbaarheid: Auto

GPX: klik hier 

Verhard - Onverhard: 28,0% - 72,0% 


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page