top of page
  • Foto van schrijverMichel

Escapardenne Lee Trail - Dag 2 - Goebelsmühle > Kautenbach


Datum: Zondag 15/10/2017 Etappe: Goebelsmühle > Kautenbach Afstand: 22,0 kilometer Stijgingsmeters: 886m / Dalingsmeters: 871m Weer: ‘s Ochtends mistig, vanaf de middag zonnig, 22°C

​Treinrit: Kautenbach (16u06) > Brussel (19u10) via Luik

​Hoewel ik anders een vroege vogel ben, kwam ik op zondagochtend erg moeilijk uit bed. Ik neem aan dat dit met de overbodige luxe van een degelijk bed met deken en kussen te maken had. Normaliter slaap ik, net als elke andere weldenkende wandelaar, op een oncomfortabele luchtmatras en in een iet of wat warme slaapzak zonder degelijk hoofdkussen. Vandaar allicht de nood om zo snel mogelijk van ons lijden verlost te worden en ons op pad te begeven. Niet dus, op deze zondagmorgen.

​Pas om kort voor 9u gingen we op pad. Een trio wandelaars dat vanop dezelfde camping vertrok kwamen we al snel tegen en geraakten we dan weer kwijt. De weersomstandigheden waren net als op zaterdag mistig. Na het station van Goebelsmühle zorgde de trail meteen voor een stevige opwarmer. Klimmen van 230 naar 320 meter via een stijl pad en dan parallel met de loop van de Sauer in noordoostelijke richting.

Een eerste mooi stuk kwam er met de Molberlee. De beklimming naar het dorpje Hoscheid gebeurde letterlijk via de heuvelkam en dat zorgde voor mij – bij momenten – voor enkele bange seconden. Hier komen een goede tredzekerheid en een gebrek aan hoogtevrees zeker van pas! Ook hier kon het uitzicht allicht fenomenaal mooi zijn, maar door de mist konden we er alleen naar gissen. Vanuit Hoscheid daal je van de Elteschbierg en wandel je, via een eentonig brede bosweg waar geen eind aan lijkt te komen, de Fiederbierg op.

Wat verder op de heuveltop konden we het niet laten om de verkeerde weg te nemen. De modderwegen, die door het zware materiaal van de bosbouwers achtergelaten worden, zogen ons letterlijk in de verkeerde richting. Nog een extra kilometer erbij! Uiteindelijk merkten we ook nu dat we de verkeerde kant uitgingen en konden we alsnog aanknopen bij het juiste pad. Via een leuke afdaling kwamen we op een bosweg. Van daaruit konden we de contouren waarnemen van de Chapelle Saint-Michel. Eens daar voorbij was het aan de klimmers. Wat verderop kwamen we aan een splitsing, maar de markeringen van de Trail stonden in beide richtingen. Dus kozen we voor het bredere bospad, dat nadien overging in een smaller pad en ons langs de heuvelflanken van de door de Schlënner uitgeschuurde vallei leidde.

​Bij Malpaartes kwamen we tenslotte uit het bos, staken de velden over om aan de weg CR348 halt te houden voor een kleine versnapering. Het zou nog even duren voor we in Kautenbach, het eindpunt van de Lee Trail, zouden aankomen. Het, mijns inziens, mooiste stuk van de wandeling zou nu komen, met de afdaling van de Falkebierg en de Hoflee. Een spannend pad langs rotsformaties, tussen bomen door. En daarbij ook nog een mooi uitzicht. Meer hoefde dat niet te zijn.

​Het laatste stuk was eerder pro forma, want het bood geen echte meerwaarde meer aan de wandeling. Enkel en alleen het uitzichtspunt aan de Ueweschleed en de afdaling naar Kautenbach zorgden nog voor mooie panoramas. Eens in Kautenbach aangekomen zochten we nog een klein cafeetje op voor een verkwikkend soepje, alvorens de laatste 800 meter naar het treinstation af te leggen.


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page