top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR120 Sentier du Littoral - Inleiding


Mijn idee om de GR 120 te wandelen was vooral ingegeven door mijn interesse voor alles wat met de Eerste en Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Langs het parcours van deze GR zijn dan ook genoeg tekenen terug te vinden van deze bittere tijden: militaire begraafplaatsen en talrijke bunkers.

Maar wat me ook motiveerde om deze GR te doen is dat ik de Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez altijd al wilde zien. Zo dicht bij huis en toch nog nooit geweest. De "deux caps" samen met de vele duinen en eindeloze stranden maakten dit dan ook een Must Do voor 2017.

Veel informatie kon ik jammer genoeg niet terugvinden over de GR 120. Behalve de oude markeringen op de kaarten van het Franse IGN (terug te vinden op het Géoportail: www.geoportail.gouv.fr/carte) had ik niet zoveel info. Sinds de jaren '80 zijn er geen topogidsen meer uitgegeven van deze wandeling en online kon ik er nergens eentje op de kop tikken. Er is nog een topogids van de plaatselijke GR du Boulonnais, maar daar ben je hier niets mee.

De enige info die ik over de GR 120 kon terugvinden op het internet is die die ik in wandelverslagen op verschillende blogs kon lezen. Wat ik daaruit wel kon afleiden is dat de GR-markeringen tegenwoordig zo goed als onbestaande zijn en dat je vooral na Gravelines, richting België, goed uit je doppen moet kijken.

Update September 2022:

Er werd een nieuwe topogids uitgegeven van de GR120 en de markering zijn inmiddels ook weer allemaal op orde. De topogids is te koop in de betere outdoor(boek)handel op gewoon via de onlinewinkel van de Franse Wandelfederatie FFRP.Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page