top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR128 Vlaanderenroute • Nabeschouwing & praktische info

Algemene waardering

Ik heb slechts 143 van de in totaal 473 kilometer afgelegd, tussen Ieper en Schellebelle. Terwijl men bij de Grote Routepaden moeite deed om heel wat natuurgebieden en andere mooie plaatsen met elkaar te verbinden, denk ik dat er toch een enorme kans gemist is om de wandelaar echt onder te dompelen in stilte. Tijdens de vier wandeldagen was er bijna voortdurend lawaai of ruis te horen van auto's en dat werkt wel storend als je de stilte wil opzoeken. Anderzijds moet dit jou er niet van weerhouden om je op pad te begeven en de GR128 te wandelen. Ik ben me ervan bewust dat het in het meer bebouwde Vlaanderen sowieso een moeilijke opdracht is om gedurende lange perioden helemaal weg te blijven van o.a. autowegen.

Moeilijkheidsgraad

Het is een vlakke wandeling en er zijn dan ook geen specifieke dingen die de tocht fysiek moeilijk maken. Er zijn wel weinig tot geen campings onderweg, dus slapen in de tent moet ofwel gebeuren via Welcome To My Garden ofwel moet je je tent ergens opzetten. Daar is wel voldoende mogelijkheid toe. Hotels en andere overnachtingsmogelijkheden staan in de wandelgids aangeduid.

Bevoorrading

Hoewel ik in volle coronaperiode ging wandelen en uiteindelijk alle cafés en restaurants gingen sluiten, mag dit geen probleem vormen. Je komt minstens om de dag tot anderhalve dag - afhankelijk van de lengte van jouw etappes - een supermarkt tegen waar je je kan bevoorraden. Water kan je zoals steeds bekomen door bij bewoners aan te bellen.

Bewegwijzering

Quasi perfect. Ik kwam o.a. op het einde van dag 1, begin dag 2 in Rumbeke (bij de Regenbeek) een eigenaardige situatie tegen waar ik volgens de wandelgids klaarblijkelijk linksaf moest, maar pal voor me stond een kruis. Mijn vermoeden klopte toen ik toch linksaf sloeg en verderop de markeringen in de tegenovergestelde wandelrichting tegenkwam. Verder eigenlijk geen opmerkingen.

Beste tijd van het jaar

Het hele jaar door.


Bereikbaarheid

De GR128 is nooit ver verwijderd van een station of bushalte en is dus perfect te bereiken met het openbaar vervoer. Je kan het hele tracé ook opsplitsen in meerdere dagetappes of wandelweekends. Alles is mogelijkheid. De wandelgids helpt je bij het bepalen van jouw etappes.

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page