top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR5 Alpen • Dag 23 • Saint-Etienne-de-Tinée - Roya

​Een korte etappe met de stevige beklimming van de Col du Blainon (2008m). Eén van de minpunten is de doortocht door het skidorp Auron.


De lucht is eerder zwaar vandaag, een voorteken van een onweer? Het eerste stukje bergop naar Auron is dan ook niet van de poes. Het zweet druipt van me af, net zoals tijdens die klim naar de Col de la Vallée Étroite. Prettig is anders. Met het groepje dat wat versplinterd vertrokken is uit Saint-Etienne vinden we een café in Auron, zodat we aan dit lelijke plaatsje toch nog een leuke herinnering kunnen overhouden. Alexandre kan het niet laten me daarna wegwijs in de golfsport te maken op een soort oefenterrein voor beginnende golfers. Hij slaat de ballen honderden meters ver. Ik sla op twee balletjes en krijg ze amper 10 meter ver, rollend over het gras. Na dit grappige intermezzo verlaten we Auron voor de aanzet van de klim naar de Col du Blainon.


Alexandre slaat een paar balletjes

​Ergens in de afdaling naar Roya maken we een foutje en missen blijkbaar de afslag van de GR. We blijven evenwijdig met de bergkam wandelen en dat is uiteraard niet juist. Ook een Nederlandse wandelaar die we tegenkomen maakt dezelfde fout. We kunnen de berg evenwel makkelijk naar beneden via de natuurlijke terrassen. Aan het kappelletje van Saint-Sébastien houden we een geïmproviseerde lunchpauze, daar we toch bijna in Roya zijn.

​Na circa 5u wandelen, inclusief erg lange pauzes komen we aan bij de gîte van Roya. Die wordt beheerd door een vijftiger, een soort rocker, en een jonge kerel. Ik mag mijn tent beneden aan het gelijknamige riviertje opzetten. Daar komt later ook Vladimir bij en nog een jongeman met een lange baard en een meisje dat in z’n voetstappen volgt. ’s Avonds eten we in de gîte nadat het inderdaad stevig geonweerd heeft. Vermits de beheerder een rocker is, gaat na het avondeten de muziek volle bak en zingen we volop mee.


Gegevens wandeling:

Datum: Dinsdag 20/08/2019

Etappe: Saint-Etienne-de-Tinée > Roya

Afstand: 13,8 kilometer

Stijgingsmeters: 1025m

Dalingsmeters: 666m

Weer: ’s Ochtends zonnig, 20°C, ’s namiddags eerst zonning, daarna regen, 21°C


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page