top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR5 Traversée des Vosges - Conclusie


Algemene waardering

De Traversée des Vosges is een ideale route voor wandelaars die de stap naar het hooggebergte willen zetten, maar eerst nog ervaring willen opdoen in het middelgebergte. De omgeving is prachtig en het aantal panoramische uitzichten is niet op een hand te tellen. Een zeer mooie tocht die ik aan elke wandelaar kan aanraden.

​Moeilijkheidsgraad

Een minimum aan uithoudingsvermogen en conditie zijn toch wel een vereiste om aan deze tocht te beginnen. Het aantal hoogtemeters dat overwonnen moet worden is best wel aardig. Om een voorbeeld te geven: op het stuk tussen Thannenkirch en le Haïcot (dag 4), een wandeling 28,9 kilometer heb je meer dan 1400m D+ (stijgingsmeters). In de Ardennen kom je weinig wandelingen tegen die zoveel stijgingsmeters bevatten in zo’n korte afstand. Bij warm weer is de tocht bijzonder uitputtend en daarom is bevoorraden op elk mogelijk punt (dorpjes, bronnen, auberges en refuges,…) een must. Het weer kan in de hoge Vogezen snel omslaan. Het is dan zaak om verstandig te zijn en al dan niet een variant te nemen van de GR, of in de bivak/refuge te blijven tot het weer beter wordt.

​Bevoorrading

Mijn doel was niet om helemaal autonoom te zijn gedurende de tocht van 6 dagen. Ik had 7 droge maaltijden mee (te bereiden met water). Ik probeerde zo vaak als nodig onderweg te eten in auberges of restaurants, of kocht eten in de schaarse winkeltjes. Er is bijvoorbeeld een supermarkt in Barr, maar deze ligt een stuk buiten het dorpscentrum, m.a.w. een serieuze omweg. Mijn droge maaltijden at ik vooral ’s avonds. Ook had ik voor de tussendoortjes notenrepen mee. Qua water droeg ik twee flessen van 1 liter en twee flessen van 50cl mee (totaal: 3L) die ik telkens vulde waar ik kon. Ik had ook Micropur mee om te filteren indien nodig, maar over het algemeen is het water uit bronnen ook zo te drinken. Reken er evenwel op dat sommige bronnen in de zomer opgedroogd kunnen zijn, of zo’n laag debiet hebben dat ze niet gebruikt kunnen worden. Bel desnoods aan bij de mensen als je watertekort hebt.

​Bewegwijzering

Op slechts enkele plaatsen ontbreken markeringen, maar over het algemeen staat de GR zeer goed aangegeven (rode horizontale balk). Soms krijg je de tijd tot de volgende belangrijke punten er ook bij. Dit kunnen goede richttijden zijn om maaltijden in te plannen (auberges, restaurants,…) of om een slaapplaats te vinden. Afhankelijk van je snelheid wandel je meestal sneller dan die richttijd.


​Beste tijd van het jaar

Eigenlijk kan de tocht heel het jaar door gedaan worden, maar uiteraard zal je in de winter hoogst waarschijnlijk in de sneeuw wandelen en dus zijn sneeuwschoenen én voldoende ervaring in de bergen dan een must. Vanaf de lente kan er nog sneeuw liggen in de hoge Vogezen (boven de 800 à 1000m), soms tot eind mei of zelfs begin juni. Als de zomer nadert is dit evenwel nog maar een beperkte hoeveelheid, waarvoor geen sneeuwschoenen vereist zijn. Het weer kan – net als in elk gebergte – snel omslaan. In de Elzas kan het zeer zonnig zijn, terwijl de regen in de Vogezen met bakken uit de hemel komt gevallen. De weersvoorspellingen in het oog houden en al dan niet online webcams bekijken is mijns inziens noodzakelijk, zeker als de wintermaanden naderen. Ik heb de Traversée nu reeds tweemaal midden juli gedaan en tweemaal sloeg het weer rond dezelfde tijd om. De eerste vier-vijf dagen waren steeds zonnig en warm.


​Bij zon en regen…

Er is een goede afwisseling tussen beboste stroken, kalere bergtoppen, wijngaarden,… Maar dat wil ook zeggen dat je bij alle weersomstandigheden de volle laag kan krijgen. Onderschat de sterkte van de zon niet in de zomer, want er gaan hele stukken door open wijngaarden of over bergtoppen waar geen beschutting is. Hetzelfde geldt natuurlijk als het regent.


​Alternatieve (weekend)tochten

Het is perfect mogelijk om slechts enkele stukken van de tocht te doen als je minder tijd hebt. Oorspronkelijk vertrekt de Traversée in Wissembourg, tegen de Duitse grens, maar in mijn ogen is het deel vanaf Urmatt het mooiste. Enkele mogelijkheden (met openbaar vervoer bereikbaar):

  • Urmatt-Barr: 75 km, 2,5 à 3 dagen

  • Urmatt-Schirmeck: 35 km, 1,5 dag

  • Schirmeck-Barr: 40 km, 1,5 à 2 dagen

  • Schirmeck-Ribeauvillé: 90 km, 3,5 à 4 dagen

  • Ribeauvillé-Col de la Schlucht: 45 km, 2 dagen

  • Sentier des Roches: 12 km, 1 dag (luswandeling, niet voor mensen met hoogtevrees)

  • Col de la Schlucht-Thann: 50 km, 2 à 3 dagen

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page