top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR5 Traversée des Vosges - Dag 2 - Le Hohwald > Rothe Hecken


Klooster van Mont Sainte-Odile

Datum: Zondag 16/07/2017 Etappe: Le Hohwald > Rothe Hecken (Reichsfeld) Afstand: 36,2 kilometer Stijgingsmeters: 1185m / Dalingsmeters: 1378m Weer: Zonnig, 26°C

​Mijn metgezellen zijn net als ik vroeg op en we nemen ruim de tijd om in te pakken en te ontbijten. Om 8u gaan we op weg en nog voor we Le Hohwald uit zijn, komen we al een koppel Belgen tegen dat eveneens de GR volgt. We komen ze later evenwel niet meer tegen.

​We moeten nu iets meer dan vijf kilometer lang stijgen om het klooster op de Mont Sainte-Odile te bereiken. De weg loopt over een leuk bospad langs de verschillende heuvelflanken. Aan hoogte 700 op de flank van de Kienberg krijgen we al een eerste vergezicht over de vallei van de Kirneck. Tenslotte moeten we wat verder de drukke weg oversteken aan het Carrefour de la Bloss. Een vrouw vraagt ons de weg naar het monument van een vliegtuigcrash. Ik moet even nadenken, maar ik kan de vrouw niet meteen helpen. Ik had van de crash gehoord, maar ik kende niet de exacte locatie. (Noot: op de IGN-kaarten staat de plaats met een “Stèle” aangegeven net ten oosten van de Grotte des Druides).

​Net voor het klooster komen we een eerste keer langs de Mur Païen, een bijna 11 kilometer lang bouwwerk van de tijd van de Kelten dat helemaal rond de top van de berg liep. Wat verder staan enorme verticale rotsen waarop om de zoveel meter een onderdeel van Jezus’ kruisweg afgebeeld staat. Uiteindelijk komen we aan bij het klooster. Het is nu 10u30 uur en we zijn nog veel te vroeg om warm te eten in de kantine van het klooster van de Mont Sainte-Odile (764m). Er kan daar vanaf 10u (tot 18u, resto van 12 tot 14u) een kleinigheid gegeten worden. Je kan ook je eigen eten (“repas tiré du sac”) klaarmaken en opeten in de kantine indien gewenst. Onze watervoorraad vullen we aan het kraantje in de kantine. We blijven ruim een uur op het kloosterdomein. Tegen 11u30 gaan we terug op pad. We moeten een stuk langs dezelfde weg terug, maar aan de Beckenfels moeten we dan linksaf. Het pad leidt ons naar de Maennelstein (817m) voor een mooi zicht op de Rijnvallei. Dan komen we opnieuw een stuk van de Mur Païen tegen en dalen via een gat in de muur af naar de Kiosque Jadelot. Van hieruit heb je eveneens een geweldig zicht op de ruïnes van het Château du Spesbourg en het Château d’Andlau op de heuvels aan de overkant.

Mur Païen

Omstreeks 13u30 arriveren we in Barr (198m). Ik installeer me in een restaurant op het dorpsplein voor een enorme portie “Bouchée à la Reine” voor nog geen €16. Mijn metgezellen kiezen voor een kleine maaltijd buiten. Dat zal hen later wel zuur opbreken bij onze laatste beklimming van de dag. Na de middagpauze komen we bij het buitenwandelen van Barr een oudere man tegen die de hele GR5 van Holland tot aan de Côte d’Azur aflegt. Hij wandelt etappes van 20-25 kilometer en hoopt midden september aan te komen. We raken aan de praat en in Andlau (220m) zetten we ons samen op het terras. Uiteindelijk zullen we de vriendelijke man achter ons laten, maar het was aangenaam om met een mede-wandelaar te kunnen babbelen. Nog dit: tussen Barr en Andlau heeft GR een kleine wijziging ondergaan ten opzichte van de topogids. De wegwijzers stuurden ons kort door de wijngaarden, terwijl we volgens het boekje gewoon de Chemin Andlau hadden moeten volgen. Wij zijn telkens de wegwijzers gevolgd.

​Na het mooie dorpje Andlau begint de eerste echte uitdaging op onze GR. De beklimming van de Ungersberg en de lager gelegen col de l'Ungersberg (676m). De eerste kilometers zijn gemakkelijk, maar vanaf punt 351 wordt het pad doorgaans steiler tot aan de Refuge Gruckert (564m). Toen wij daar aankwamen was de refuge bewoond en kon men dus gebruik maken van de infrastructuur. Maar wij, net als de GR-wandelaar die we in Barr tegenkwamen, gingen er eerst van uit dat deze gesloten was. Hoe het ook zij, wij blijven hier enkel om even uit te rusten, want mijn wandelvrienden zijn vermoeid. Achter de refuge vinden we nog een kraantje en vullen we onze watervoorraad bij tot morgenochtend.

​Ons doel van de dag was de top van de Ungersberg op 901 meter hoogte. Eenmaal daar aangekomen blijkt dat er onvoldoende plaats is om onze tenten op te slaan. Dan maar de berg afdalen en zien of we wat verder een geschikte plaats vinden. Pas voorbij Sommerain, ter hoogte van Rothe Hecken (430m) vinden we bij de ingang van het bos een geschikte plaats. Pas om 21u30 zijn we klaar met eten en kruipen tegen 22u onder de dekens.


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page