top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR70 Chemin de Stevenson • Conclusie

GR70 - Wegwijzer - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net

Algemene waardering

Stevenson had gelijk toen hij besloot zijn tocht te maken. Het is er mooi. Ja, de Auvergne en de Cevennen zijn niet zo spectaculair als een hooggebergte, maar dat mag geen reden zijn om eens niet in de Alpen te gaan wandelen. Ik kon het heuvelachtige terrein en de kleine, rustige dorpjes erg appreciëren. Onderweg kom je een zeer afwisselend landschap tegen. Terwijl in het noordelijke deel nog veel loofbomen en velden te vinden zijn, zal je in het zuidelijke deel in een ruigere omgeving terechtkomen met meer rotsen.


Moeilijkheidsgraad

Dit is een tocht die iedereen wel kan doen, al is een beetje fysieke conditie wel goed voor de steile klimmetjes die er soms zijn. Ze zijn kort, maar de hellingsgraad is aanzienlijk. Er zijn langsheen de GR voldoende campings, gîtes en andere voorzieningen om te overnachten. Lange etappes wandelen is dus geen noodzaak. Het enige stuk waar je onderweg echt niks hebt, is tussen Le Pont-Monvert en Bédouès, een afstand van ongeveer 24 kilometer waar je alleen maar door bossen en over bergkammen wandelt.


Tochtduur

De website van de vereniging "Sur le Chemin de Stevenson" kan bij de planning helpen, net als de FFRP-topogids of de Engelstalige Cicerone-gids. Maar je mag mij natuurlijk ook om raad vragen. Het staat je helemaal vrij de etappes zo in te delen zoals je zelf wil. De trekkers die het hele traject afleggen doen dat vaak in 10 à 12 dagen, maar het kan natuurlijk sneller. Ik deed zelf 7,5 dagen over het stuk van Le Puy tot Saint-Jean-du-Gard.


Heuvelachtig landschap op de GR70 - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Heuvelachtig landschap op de GR70

​Bevoorrading

Je komt maximaal om de 35 kilometer een winkel tegen en ze hebben meestal een ruime keuze, ondanks het feit dat je bijna alleen maar in kleine dorpen bent. Maar je hoeft dus zeker geen voeding voor 5 dagen mee te nemen en kan de rugzak dus licht houden. Ook voor water kan je op veel plaatsen terecht en wie wil kan ook uit verschillende waterlopen filteren, voor zo ver deze niet opgedroogd zijn. Dat laatste is zeker een risico in het zuidelijke deel van de route. Omdat het bij mijn doortocht erg droog en heet was, droeg ik soms tot 4 liter water mee. Winkels zijn er in Le Puy (0 km), Coubon (9 km), Le Monastier-sur-Gazeille (21 km), Saint-Martin-de-Fugères (28 km), Le Bouchet-Saint-Nicolas (45 km), Landos (52 km), Pradelles (66 km), Langogne (72km), Luc (102 km), La Bastide-Puylaurent (118 km), Chasseradès (132 km), Le Bleymard (149km), Le Pont-de-Montvert (169 km), Florac (197 km), Saint-Germain-de-Calberte (231 km), Saint-Etienne-Vallée-Française (243 km), Saint-Jean-du-Gard (255 km) en Alès (275 km)


Bewegwijzering

Je komt wegwijzers in alle kleuren en vormen tegen, omdat veel bewoners van de regio eigen wegwijzers maken en deze ook ophangen. Maar in de regel zijn de wit-rode GR-strepen makkelijk te volgen. Op enkele plaatsen na, zoals in Luc en net voor de abdij van Notre-Dame des Neiges, ben ik van mening dat de bewegwijzering over het algemeen erg goed te volgen is.


Beste tijd van het jaar

Je kan de GR70 het hele jaar door bewandelen, maar in de wintermaanden ligt er sneeuw op de hoogste toppen, zoals de Mont-Lozère, en is de juiste uitrusting noodzakelijk. Tegen eind maart is die normaliter overal weggesmolten. In mei en begin juni staan de narcissen en de brem in bloei. In augustus is het aan de heidebegroeiing van de Mont Lozère om zich van zijn beste kant te laten zien. In elk geval zijn de maanden mei tot september het ideaalst. Mei, juni en augustus zijn over het algemeen drukker dan juli en september. Uiteraard zijn in de maanden juli en augustus ook vakantiegangers onderweg, die je weliswaar niet op de GR zal tegenkomen. Maar het betekent wel meer drukte op campings. De maanden juni, juli en augustus kunnen, zeker in het zuidelijke gedeelte, erg warm zijn met dagtemperaturen van 30° of meer. Hou daar rekening mee. Vertrek vroeg en stop op tijd.


Waar beginnen en eindigen?

Het grootste deel van de GR70-wandelaars begint in Le Puy en eindigt in Saint-Jean-du-Gard, blijkt uit een enquête. Ik wilde zelf doorstappen tot Alès, het effectieve eindpunt van de GR, maar bosbranden verhinderden dat. Het is echter perfect mogelijk om onderweg te beginnen of te eindigen. Zo zijn er treinstations in Langogne, Luc, La Bastide-Puylaurent en Chasseradès. Ook kan je op verschillende plaatsen met de bus reizen.


Bivakkeren op de GR70

In tegenstelling tot wat sommigen beweren op blogs en in video's is het echt wel mogelijk om te bivakkeren langs de GR70. Ik heb het niet gedaan, omdat er steeds campings waren en ik een douche na een hete wandeldag toch wel belangrijk vond. Ja, op veel plaatsen is er een afzetting of prikkeldraad, maar dat is er dan ook omdat je door weidelandschappen loopt. Over het algemeen wordt bivakkeren gedoogd, zolang je op maximaal 50 meter van de paden blijft. Behalve op het grondgebied van de gemeente Luc en direct aan de top van de Mont Lozère, waar bivakkeren en wildkamperen is verboden.


GR70 - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Na de Mont Lozère wacht dit landschap

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page