top of page

GTFPC - Dag 6 - Bivak Sentier des Pins > Macquenoise

Etappe: Bivak le Sentier des Pins - Macquenoise

Datum: 28/06/2020

Afstand: 10,0 km

Weer: Perfect wandelweer, fris en geen regen!

Vannacht heeft het flink geregend en dus is het ook goed afgekoeld. Gelukkig liggen we beschut onder de bomen. Aangezien het lekker fris is, ben ik vroeg wakker en probeer ik stil in te pakken en te vertrekken. Ik wil zo vroeg mogelijk aankomen in Macquenoise in de hoop er vandaag nog weg te geraken. Vandaag is verreweg de meest beboste dag.


Het begint met een lange rechte weg door het dennenbos. Uit het bos kom ik op een wegje waar ik even later aan Petite Thiérache onder een radiotoren een grotere baan kruis. Ik steek over en aan de overkant trek ik direct weer het bos in. Vanaf hier maakt de GR enkele grote zigzagbewegingen over mooie lange rechte boswegen. Het is zondag en dus ik kom veel dagtoeristen tegen. Ik slaag er nog in om aan een kruising van meerdere boswegen 20 minuten te twijfelen over welke afslag ik moet hebben. En ergens anders sukkel ik foutief op een privé domein met visvijver. Gelukkig waren de mensen daar best wel behulpzaam, want een beetje verder had ik waarschijnlijk in Frankrijk gezeten.


Op de laatste kilometer voor Macquenoise is nog een bivak (du Nouveau Monde), waar ik een scoutstroep aantref met tafels, banken, bakken bier en flessen sterke drank. Ik ben blij dat ik niet hier ben blijven slapen.

En dan plots wandel je een paadje af, uit het bos, kom je in de bocht van een weg en sta je aan de grens met Frankrijk in Macquenoise. Het is amper 11u.


Hier zijn geen logies en op zondag rijden er geen bussen. Ik waag het er op en na een kleine rustpauze begin ik langs de weg te wandelen. Na enkele kilometers word ik door een vriendelijk Frans bejaard koppel opgepikt: “Les gens doivent plus s’aider entre-eux” en “Les randoneurs ce sont toujours des gens sympa et respectueux quand on les prends avec”. Ze zetten mij in Chimay af en ik zoek de bushalte en de eerstvolgende bus is binnen 3u, direct naar Charleroi. Ik ga mij op de Grand Place aan het Grand Café op het terras zetten en eet en drink mij een ongeluk!


Een uurtje bus naar Charleroi en ik besef dat ik nog nooit het station van Charleroi gezien heb. Maar ik heb maar 5 minuten of mijn trein naar Brussel is daar al. Tegen halfzeven ben ik thuis.

100 weergaven0 opmerkingen

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page