top of page
  • Foto van schrijverMichel

Jachtseizoen 2022-2023 begint: alle informatie in één handig overzicht


Jachtseizoen België - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net

Het is weer bijna zo ver: het hoofdjachtseizoen begint. Tussen 1 oktober en 31 december is de traditionele periode van drijfjachten (in het Frans: "chasse en battue") over het hele Belgische grondgebied en dan vooral in bosrijke gebieden en dus al zeker in Wallonië. Dat heeft belangrijke gevolgen voor wie in de laatste maanden van het jaar ongestoord wil gaan wandelen.


Op plaatsen waar drijfjachten gehouden worden is het meestal gedurende de hele dag verboden om het jachtgebied te betreden voor wandelaars of eenieder die er niks te zoeken heeft. Dat is een serieus verschil met loerjachten (in het Frans: chasse à l'affût) die tijdens het hele jaar gehouden kunnen worden en beperkt worden in tijd. Voor Vlaanderen en Wallonië verschilt dit. Sowieso kunnen de meeste dieren enkel gejaagd worden tussen 1 uur voor zonsopgang en 1 uur na zonsondergang. Het merendeel van de jachten wordt op voorhand aangekondigd, maar dat is niet steeds het geval. Zo is het voor jachten op privéterreinen, dus ook waar GR-paden door lopen, niet verplicht om de data op voorhand bekend te maken. Wel moeten alle jachtgebieden met de nodige affiches bebakend worden. De gele affiches (zie afbeelding rechtsboven) dienen om een jacht aan te kondigen met datum en uur. Je mag echter nog steeds door zolang je de rode affiche niet tegenkomt. De rode affiches tonen het toegangsverbod aan en moeten uiterlijk 48 uren op voorhand opgehangen worden en ook binnen 24 uren na het einde van de jacht weer weggehaald worden (wat niet steeds het geval is). Respecteer steeds de tijdstippen die op de affiches staan, om ongelukken te vermijden.


Jachtaffiche doorgang verboden - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Doorgang verboden

Jacht in Vlaanderen

In Vlaanderen wordt er, in tegenstelling tot Wallonië, weinig gejaagd doordat er veel minder beboste gebieden zijn. De kans dat je een jacht op jouw pad tegenkomt is dus eerder klein. Kalenders worden er niet gepubliceerd.

Jacht in Wallonië

Om te weten te komen waar je in Wallonië kan gaan wandelen is het soms serieus zoeken om de juiste informatie te vinden. Het Département de la Nature et des Forêts (DNF) is verantwoordelijk voor de opvolging van de jachten, maar heeft nog steeds geen centrale plaats waar alle informatie gemakkelijk terug te vinden is. Daarom heb ik, net als de voorbije twee jaar, alle informatie voor zo ver deze beschikbaar is, gebundeld op één pagina. Klik op de knop hieronder om er rechtstreeks naartoe te gaan. De pagina wordt regelmatig bijgewerkt.Geraak je er niet uit of heb je vragen omtrent de jacht? Contacteer me dan via Facebook of e-mail. UPDATE 23/09/2022: Omdat er onduidelijkheid heerst onder wandelaars over wanneer er nu wel en niet gejaagd kan worden, voeg ik hieronder de tabel toe met de opening van de jacht in Wallonië, m.a.w. wanneer de jacht er is toegelaten en op welke dieren.


UPDATE 15/12/2022: Het drijfjachtseizoen voor everzwijnen en herten werd verlengd tot eind januari 2023. Waakzaamheid blijft dus geboden! Raadpleeg zoals steeds het jachtoverzicht.

Hert

aanzit/loerjacht

21 september > 31 december

Hert

drijfjacht

1 oktober > 31 december (verlengd t.e.m 31/01/23)

Ree

aanzit/loerjacht

15 juli > 31 december

Ree

drijfjacht

1 oktober > 31 december

Mouflon

aanzit/loerjacht

21 september > 31 december

Mouflon

drijfjacht

1 oktober > 31 december

Everzwijn

aanzit/loerjacht

heel jaar

Everzwijn

drijfjacht (open terrein)

1 augustus > 29 februari

Everzwijn

drijfjacht

1 oktober > 31 december (verlengd t.e.m 31/01/23)

Haas

-

1 oktober > 31 december

Fazant

-

1 oktober > 31 januari

Patrijs

-

1 september > 30 november

Houtsnip

-

15 oktober > 31 december

Canadese gans

-

1 augustus > 15 maart

Wilde eend

-

15 augustus > 31 januari

Meerkoet

-

15 oktober > 31 januari

Konijn

-

heel jaar

Vos

-

heel jaar

Houtduif

-

1 oktober > 10 februari


 

Vond je dit artikel nuttig? Laat dan hieronder een commentaar achter en/of klik op het hartje helemaal onderaan rechts om te liken!
Interesse in meer Tips & Tricks? Klik dan op de gloeilamp hiernaast om alle artikels te lezen. 

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page