top of page
  • Foto van schrijverMichel

Tour des Glaciers de la Vanoise • Dag 1 • Modane - Refuge du Fond d'Aussois

Om 8u25 vertrekken Mathieu en ik vanuit ons hotel aan het station van Modane. We hebben afgesproken met de dames, Florence en Arielle, aan de refuge de l'Orgère (1926m) om 10u20. Zij komen met een taxi vanuit Modane (1058m). Die grap kost hen wel €40, maar zo vermijden ze de eerste klim van ongeveer 900 meter.Het eerste deel na Modane gaat erg steil omhoog. Ik herinner me dat stuk nog tot aan de splitsing met de GR55. Evenwel deed ik dit vorig jaar in de afdaling en dat was dus net ietsje makkelijker. De zon is vandaag ook van de partij. Hoewel we onder de bomen klimmen wordt het al snel erg warm. Geregeld stoppen we om uit te blazen en iets te drinken. We zijn blij als we bij Pierre Brune bovenkomen. Een man is er in de tuin van z'n hut aan het werk. Wij verfrissen ons aan het bronnetje en leggen de laatste bijna vlakke meters tot aan de refuge af. Wij komen stipt op tijd om 10u20 aan bij de refuge en installeren ons op het terras, waar de jeugdige medewerkers van de refuge in de weer zijn om zonneschermen te installeren. De wegwijzers rekenden voor de klim bijna 3u30. Twintig minuten na ons verschijnen de dames op het appel. Na nog een laatste weging van hun rugzakken (die toch nog te zwaar zijn), begeven we ons om 11u op pad.

Aan de herdershut bij Le Barbier

De dames herhalen dat ze niet in goede vorm verkeren, waar we hadden via gemeenschappelijke vrienden vernomen dat ze tijdens een voorbereidende trektocht op de Eislek Trail anderhalve week geleden toch een goed ritme konden aanhouden. Maar zoals we hen op voorhand hadden gezegd zouden we onze snelheid aanpassen aan de hunne. Een eind voorbij de refuge de l'Aiguille Doran (blijkbaar definitief gesloten) komen we op een leuk glooiend pad terecht, vooraleer we aan een klim naar de hutten van Le Barbier beginnen. Bij één van de hutten aangekomen, omstreeks 13u15, zetten we ons in het zonnetje voor een lunchpauze met blik op de vallei van de Arc. We houden meer dan een uur halt.


Daarna gaat het via de Col du Barbier (2287m) naar een pad in de hoogtes boven de twee stuwmeren Plan d'Aval en Plan d'Amont. Het gaat lichtjes op en af, maar niks vermoeiends. Na 14km, bij hoogte 2426 gaan we kort de verkeerde kant op, omdat het pad klein is en niet aangeduid staat. Niet dat dat uitmaakt, want verderop kan je via een bredere grindweg eveneens de refuge du Fond d'Aussois bereiken. Het bergpad is echter veel mooier en dus keren we op onze stappen terug.


Het bovenste stuwmeer, het Plan d'Amont

Net voor de refuge moeten we nog een paar steenhopen (cairns) volgen om de goede weg naar ons eindpunt te vinden. Daar aangekomen blijkt het al goed vol te liggen met bivakkeerders. Probleem is dat er nog veel mensen bijkomen en de reeds aanwezig kampeerders hun materiaal zo uitgespreid hebben dat er bijna niemand meer tussen kan. De huttenwaard staat toe dat we een beetje creatief zijn in onze zoektocht naar een bivakplek en dus installeren we ons tenslotte met onze vier tentjes op het kleine stukje grond achter de refuge, naast het bronnetje. Bij het avondeten zien we nog steeds mensen toekomen die zichtbaar teleurgesteld zijn dat anderen zoveel plaats innemen en dat levert discussies op. We maken de dames erop attent dat het de volgende dagen aangeraden is vroeger te vertrekken zodat we telkens onze slaapplaatsen op een min of meer vlakke ondergrond kunnen kiezen.

Gegevens wandeling:

Datum: Woensdag 05/08/2020

Etappe: Modane > Refuge du Fond d'Aussois

Afstand: 16,33 kilometer

Stijgingsmeters: 1602m Dalingsmeters: 315m

Weer: Zonnig.

Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page