top of page
  • Foto van schrijverMichel

Tweedaagse op het Müllerthal Trail - Route 2

Het Müllerthal Trail behoeft allicht geen introductie meer en dus maak ik er dit keer een kort verslag van. De drie lussen van tussen de 35 en 38 kilometer zijn geliefd bij menig wandelaar door de prachtige rotsformaties, smalle kloven, riviertjes en de natuurpracht waardoor de paden leiden. Mijn zoontje kreeg bij het zien van foto's van het Müllerthal "goesting" om er daar ook eens op uit te trekken. Eerdere plannen om een stukje van de GR512 in Vlaams-Brabant te wandelen, werden dan ook overboord gegooid. Wie kan gaat er best op weekdagen wandelen en mijdt weekends i.v.m. de drukte. Zodoende kan je in betrekkelijke rust van de pracht genieten.We kozen voor het populairste traject van de drie: route 2. We verkortten de route een beetje en splitsten de afstand in twee. Dat leverde ons twee pittige wandeldagen van elk ongeveer 17,5 kilometer op met een overnachting op een camping in Consdorf.


Dag 1: Echternach > Consdorf (via Berdorf)

Datum: Maandag 11/04/2022

Afstand: 17,9 kilometer

Stijgingsmeters: 453m / Dalingsmeters: 292m

Weer: 17°C, Zonnig


Het westelijke deel van route 2 is van sportievere aard en loopt heel vaak langs rotsformaties, zoals de Wollefsschlucht, Hohllay (Huel Lee) en de Priedegtstull. De waterval Schiessentümpel (Schéissendëmpel) is eveneens een toeristisch trekpleister. Opletten want de route is momenteel bij het dorpje Müllerthal op verschillende plaatsen omgeleid door ingestorte en wankele brugjes. De info over de omleidingen is te vinden op de topografische kaarten die de Luxemburgse overheid hier ter beschikking stelt.Dag 2: Consdorf > Echternach (via Scheidgen)

Datum: Dinsdag 12/04/2022

Afstand: 17,3 kilometer

Stijgingsmeters: 241m / Dalingsmeters: 401m

Weer: 20°C, Zonnig


Op het zuidelijke deel van de route tref je de smalle kloof van Deiwepëtz aan. De kloof is zo'n 50 meter lang en het is er donker, dus een zak- of hoofdlamp zijn aan te bevelen. Erdoor wandelen met een trekkersrugzak is een hachelijke onderneming want op de meeste plaatsen is de doorgang te smal. Claustrofobisch zijn helpt ook niet, zeker als er uit de tegenovergestelde richting wandelaars komen. De laatste 12 kilometer voeren doorheen bredere kloven, rotsen en door bossen om tenslotte weer in Echternach aan te komen.Bereikbaarheid:

Het zal u misschien verbazen dat het Müllerthal Trail, ondanks geen directe treinverbindingen, wel erg vlot bereikbaar is met het openbaar vervoer. Vanuit Ettelbrück of Luxemburg Stad kan je met bussen rechtstreeks naar Echternach - ons start- en eindpunt - of vele andere plaatsen op één van de drie routes. Een extra motivatie kan ook de prijs zijn: voor nog geen 22€ geraak je van overal in België met de trein tot in Ettelbrück en weer terug. Twee ritten op een Rail Pass via de NMBS-app kosten samen 16,8€ en je betaalt 5 € (=2 x 2,5€) voor het stukje Gouvy tot de grens! Voor het openbaar vervoer in Luxemburg betaal je niks en het is efficiënt! Kortom: ook mensen zonder wagen kunnen er perfect geraken.


Download GPX:

Dag 1:

Mullerthal - Dag 1
.gpx
Download GPX • 81KB
Dag 2:

Mullerthal - Dag 2
.gpx
Download GPX • 68KB

Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page