top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht: De groene Brusselse rand bij Linkebeek en Beersel (16,5 km)

De Brusselse rand is verrassend groen. Wandelaars die de Streek-GR Groene Gordel al deden, die weten dat. Ook de streekbewoners beseffen maar al te goed welke schat er in hun achtertuin verborgen ligt. Zo toog ik op een mooie woensdagochtend met de bus naar Linkebeek voor een mooie lentewandeling langs zelfgekozen paden, net over de gewestgrens met Brussel.



De Sint-Sebastiaankerk van Linkebeek en het ringstraatje errond zijn al een eerste bezienswaardigheid. Het straalt het originele dorpse karakter van Linkebeek uit. Van aan de kerk leiden twee trappen naar een diepergelegen dal. De waterloop die zijn naam geeft aan de gemeente ontstaat pas onder de spoorlijn naar Nijvel, aan het station, waar de Verrewinkelbeek uit Ukkel ineens de Linkebeek wordt. Deze wordt dan in het dit dal verder gevoed door de Wijnborrebeek en verderop door de Jezuïetenbeek en Koekoekbeek. Lang blijft het beekje niet in open lucht. Anderhalve kilometer verder, op de grens tussen Ukkel, Drogenbos (Beersel) en Linkebeek duikt de omgeleide waterloop weer onder grond om dan in de Zenne uit te monden.


Het traject van deze wandeling leidt ons heuvelopwaarts door het Wijnbrondal, in het Frans omgedoopt tot Vallée des Artistes. Dat laatste heeft te maken met het feit dat de pittoreske vallei een zekere aantrekkingskracht op schilders en andere kunstenaars uitoefende. Niet veel later komen we in het Schaveyspark (genoemd naar Hof te Schavei), een mengeling tussen bos en park. Niet verwonderlijk, wan het zuidelijke deel is het Kleetbos met een gigantische hondenlosloopzone.



In het bos hebben we de overgang gemaakt van Linkebeek naar Alsemberg (Beersel). Ernaast ligt de begraafplaats van de Brusselse gemeente Vorst. Het oorspronkelijke en inmiddels verdwenen kerkhof in het hartje van Vorst was immers te klein geworden en zo kwam men in de jaren 1950 terecht in het Vlaamse Alsemberg. Het 'nieuwe' kerkhof is redelijk groot en staat grotendeels leeg. Het lijkt daarom eerder op een park met brede lanen. In 2016 kwam de begraafplaats in het nieuws wegens wansmakelijke praktijken van enkele gemeentewerkers.



Een smal pad, de Brusselweg of voetpad n°52, leidt naar het Gasthuisbos (vroeger Grootenbosch of Grotenbos), genoemd naar een gasthuis dat ernaast lag. Voor je het bos betreedt, kan je op enkele bankjes genieten van een vergezicht op Brussel. Er staat ook nog een watersilo, de zogenaamde Frietzak, die de regio van water voorziet. Het is geen klassieke watertoren, omdat de hele omgekeerde driehoek gevuld zit met water, in tegenstelling tot een 'klein' reservoir bovenin een watertoren. Hoewel er een trap rond het bouwwerk zit, kan je enkel bij bijzonder gelegenheden naar boven.



Het Gasthuisbos wordt doorkruist door tal van kleine paden. Je volgt een klein pad in zuidwestelijke richting, met op verschillende plaatsen bosanemonen. De witte bloemen tonen aan dat de lente in het land is. Aan de andere kant van het bos kom je in een mooi heuvelachtig gebied. Maar eerst maak ik nog een omweg via de zogenaamde Tuin der Onlusten. De beeldentuin stelt werken tentoon van lokaal kunstenaar Al Balis en enkele bevriende artiesten. Een gek plekje.



Via de Klutsstraat en de Berkenweg kom je aan voetpad n°32 en de Grote Hertstraat. Dit is voor kenners van de GR12 geen onbekend terrein. Maar dan draai je naar rechts door de Meigemheide en tenslotte langs een klein pad door het Kesterbeekmoeras. De kerkwegels volgen mekaar op tot in hartje Beersel. Je komt uit op het Kasteel van Beersel, wereldberoemd in België en bij Suske & Wiskelezers! Een smal pad naast de spoorweg brengt je naar een doorgang, waarop een veel steiler pad volgt om het hoogteverschil snel te overwinnen. De passage door de buitenwijken van Beersel is minder interessant. Hier loopt ook de GR512, tot in het Dwersbos. Wij liggen dwars en verlaten de GR al snel. We moeten de drukke Alsembergsesteenweg oversteken om in een uitloper van het Dwersbos te arriveren. Een trap leidt ons zo de vallei van de eerder aangehaalde Koekoekboek in. Zo komen we weer aan de voet van de heuvel waarop het centrum en kerkje van Linkebeek ligt. Dit keer nemen we de andere trap naar boven tot de kerk en van daar is het niet meer ver tot het startpunt.



Gegevens wandeling:

Datum: Woensdag 20 maart 2024

Startplaats: Station Linkebeek

Eindplaats: Station Linkebeek

Pad: Eigen route

Afstand: 16,5 kilometer

Stijgingsmeters: 292m

Dalingsmeters: 292m

Bereikbaarheid: Trein of bus

GPX: klik hier 

Verhard - Onverhard: 47,8% - 52,2% 


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page