top of page
  • Foto van schrijverMichel

Nieuwe topogids Streek-GR Groene Gordel

Gisteren was het dan zo ver. De vernieuwde topogids van de Streek-GR Groene Gordel werd in de Papiermolen van Herisem voorgesteld.


De Streek-GR Groene Gordel is een 157 kilometer lange lusroute rond de hoofdstad en loopt, zoals de naam al doet vermoeden, door heel wat natuur. Een pad met ontelbare blikvangers en verrassende plekjes. In acht etappes ontdek je al dat moois.


Tientallen vrijwilligers hebben meegewerkt aan dit project. En ook ik heb mijn steentje mogen bijdragen. Zo nam ik de omschrijving van de eerste twee etappes voor mijn rekening, namelijk Halle-Groenendaal en Groenendaal-Tervuren.


Wat is er nieuw ten opzichte van de vorige editie?

Eerst en vooral heeft de SGR een make-over gekregen. Tussen Halle en Brussegem (als je in tegenwijzerzin wandelt) gaat het om een paar optimalisaties tegenover het vorige traject. Vanaf Brussegem is het parcours ingrijpend veranderd. Nu ga je via Kobbegem, rond Asse naar het Kravaalbos en ten zuiden van Asse trek je nu via Dilbeek en Pede door het Pajottenland naar Gaasbeek. Dat alles maakt het nieuwe pad zo'n 11 kilometer langer ten opzichte van het vorige.


Maar ook de gids is flink onder handen genomen. Gedaan met de uitvoerige routebeschrijvingen. Kaartjes en GPX-bestanden spreken immers voor zich. Nu krijg je een ruimere omschrijving van de route, het landschap en natuurlijk de geschiedenis. Een schat aan informatie in het 175 bladzijden tellende boekje.


De topogids is te verkrijgen via de webshop van Grote Routepaden of bij de betere outdoor- of reisboekenhandel.


Voor meer foto's van de eerste twee etappes, verwijs ik graag naar mijn blogposts van vorig jaar:

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page