top of page
  • Foto van schrijverMichel

Drie dagtochten in de Ieperboog (11-13 km)

Om mijn zoontje wat meer over de Eerste Wereldoorlog te vertellen, vond ik er niet beter op om met hem drie dagen lang door de Ieperboog te wandelen. De routes die ik uitstippelde zijn misschien niet de meest wandelvriendelijke paden in de Ieperboog, maar Sasha kon het alvast smaken. De afstanden varieerden van 11 tot 13 kilometer.


Prowse Point Military Cemetery - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Prowse Point Military Cemetery

Dag 1

Op de eerste dag wandelden we van het station van Ieper naar de Menenpoort. Daar was Sasha danig onder de indruk van het in 1927 gebouwde monument voor meer dan 54.000 vermiste Gemenebestsoldaten. Het concept "vermist" kostte toch enige moeite om uit te leggen. Als ik er dan nog bij vertel dat er op Tyne Cot Cemetery nog een muur staat met nog eens bijna 35.000 namen van vermisten, viel zijn mond helemaal open. En dat allemaal enkel voor de vermisten in de Ieperboog. Op andere plaatsen langs het front zijn er nog zogenaamde Memorials to the Missing. Opvallend, zoals wel vaker in conflicten, is de afwezigheid van graven of namen van hogere officeren op kerkhoven en memorials. Vaak bleven deze op enige afstand van de frontlinies. Op de Menenpoort staat dan ook maar één generaal; Brigadier General Charles Fitzclarence. Hij was één van de weinigen die mee aan het front vocht met zijn soldaten en wordt de commandant van de Menenpoort genoemd. Verder zijn er slechts 1 kolonel, 22 luitenant-kolonels en 303 majoors op het monument vermeld.


Menenpoort - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Menenpoort

Na een wandeling over een stuk van de stadsomwallingen kwamen we ietsje noordelijker aan bij La Brique Military Cemetery. Daarna volgden La Belle Alliance, Divisional Collecting Post, New Irish Farm, Wieltje Farm en Oxford Road. De Franse begraafplaats van Saint-Charles-de-Potyze verschilt helemaal van die van het Gemenebest. Veel soberder. We wandelden langs de drie Gemenebest-begraafplaatsen van Potijze om dan iets verder aan de camping van Ieper te arriveren. Deze gebruikten we als uitvalsbasis voor de komende wandeldagen.


Gegevens wandeling - Dag 1:

Datum: Zaterdag 6 augustus 2022

Startplaats: Station Ieper

Eindplaats: Camping Ieper

Pad: Eigen route

Afstand: 12,8 kilometer

Stijgingsmeters: 63m

Dalingsmeters: 58m

Bereikbaarheid: Trein naar Ieper

GPX: klik hier

Verhard - Onverhard: 90,5% - 9,5%


Dag 2

Voor de tweede dag stippelde ik een route uit langs het Bedford House Cemetery, gevolgd door een passage door het Provinciaal Domein Palingbeek waarin ook nog drie begraafplaatsen verstopt zitten. Daarna volgden de kerkhoven van Blauwpoort Farm en Railway Dugouts. In de namiddag hadden we ruim de tijd voor een bezoek aan het In Flanders Fields-museum in de Lakenhallen van Ieper.


Bedford House Cemetery - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Bedford House Cemetery

Gegevens wandeling - Dag 2:

Datum: Zondag 7 augustus 2022

Startplaats: Camping Ieper

Eindplaats: Camping Ieper

Pad: Eigen route

Afstand: 11,6 kilometer

Stijgingsmeters: 60m

Dalingsmeters: 60m

Bereikbaarheid: Trein naar Ieper

GPX: klik hier

Verhard - Onverhard: 63,1% - 36,9%


Dag 3

Op de laatste wandeldag trokken we met de bus naar Ploegsteert. Dit dorpje net over de grens met Wallonië stond bij de Commonwealth-soldaten bekend als Plugstreet. Het Plugstreet 14-18 Experience is een klein museum, maar met een duidelijke film over de oorzaken van de Eerste Wereldoorlog en hoe de oorlog verliep. De interactieve kaart helpt om de front- en troepenbewegingen beter te begrijpen. Daarna wilden we de kleinere begraafplaatsen in de bossen van Ploegsteert bezoeken, maar door een afgesperde privéweg maakten we een hele omweg via Lancashire Cottage Cemetery. Wandelen langs de drukke N515-autoweg kan ik echter niet aanraden. Bij Le Gheer trokken we weer in noordelijke richting naar één van de twee kraters die hier achterbleven na de Mijnenslag van Mesen van 7 juni 1917. De Britten hadden in de maanden voor de ontploffingen tientallen tunnels gegraven onder de Duitse stellingen. Op de ochtend van die bewuste 7 juni brachten ze tegelijk alle mijnen tot ontploffingen, met enorme kraters tot gevolg. De Ultima Crater is er zo één. De Factory-Farm krater 200 meter zuidelijker ligt op privéterrein en kan niet bezocht worden. Sommige mijnen ontploften niet, zoals de 'Birdcage 3' wat verderop. Die kwam uiteindelijk wel tot ontploffing, maar pas in 1955 door een blikseminslag. Gelukkig zonder gewonden.


Iers Vredespark Mesen - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Iers Vredespark Mesen

Nog een hoogtepunt is de plaats bij Saint-Yvon die bekend werd door het Kerstbestand van 1914. Net als op verschillende plaatsen langsheen het front, kwamen Duitse en Britse soldaten hier uit de loopgraven gekropen om mekaar een goede Kerst toe te wensen. Er zou toen ook gevoetbald zijn en zo komt het dat hier een UEFA-voetbalmonument staat. De barsten in de grond wijzen naar twee nagebouwde loopgraven die de Duitse en Britse stellingen moeten voorstellen.


Aan de Douvebeek steken we opnieuw de taalgrens over naar Vlaanderen. We passeren Bethleem West Farm Cemetery vooraleer we aankomen bij het Iers Vredespark, herkenbaar aan de ronde Ierse toren. Via een trap aan de achterkant bereik je wat verder het New Zealand Memorial Park. Op deze locatie, bovenop een heuvelkam die bekend stond als Messines Ridge (Messines is de Franse naam voor Mesen), lagen de Duitse stellingen. Deze werden bestormd door Nieuw-Zeelandse troepen nadat de eerder genoemde mijnen tot ontploffing werden gebracht. De Nieuw-Zeelandse gesneuvelden van die aanval liggen op het Messines Ridge British Cemetery.


Op deze driedaagse wandelden we langs de graven of gedenktekens van in totaal 79.976 soldaten uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië, India, Zuid-Afrika en Duitsland, met een bekend of onbekend graf. Dit aantal is slechts een fractie van het aantal gesneuvelden uit WO1 dat in ons land begraven ligt of vermist is. De Last Post, die sinds 1928 elke avond om 20 uur gespeeld wordt door klaroeners van de Ieperse brandweer, is een passende afsluiter van deze herdenkingsdriedaagse door het Ieperse landschap.


Gegevens wandeling - Dag 3:

Datum: Maandag 8 augustus 2022

Startplaats: Berks Cemetery Ploegsteert

Eindplaats: Mesen

Pad: Eigen route

Afstand: 12,8 kilometer

Stijgingsmeters: 78m

Dalingsmeters: 40m

Bereikbaarheid: Trein naar Ieper, Bus 72 naar Ploegsteert en Mesen

Verhard - Onverhard: 63,8% - 36,2%


Meer weten?

Wie interesse heeft om ook op WO1-ontdekkingstocht te gaan, kan hierboven per dag de GPX terugvinden. Voor meer informatie kan ik ook deze twee artikels aanraden die ik eerder schreef: Dagtocht: Luswandeling Ieper (21,2 km) en GR128 Vlaanderenroute - Dag 1 - Ieper > Rumbeke waarin ik steeds een stuk van de WO1-geschiedenis van de streek belicht.


Kaart


Foto's
Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page