top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR120 Sentier du Littoral - Conclusie

Algemene waardering

Van de vier wandeldagen was dag 3, tussen Boulogne en Cap Blanc Nez, veruit de mooiste en meest impressionante. De foto's die ik onderweg gemaakt heb, weerspiegelen dit niet, maar het is echt een mooi stuk natuur. Je hebt prachtige panorama's, duinen, kliffen, velden, kleine dorpjes,...

​Moeilijkheidsgraad

Afhankelijk van de weersomstandigheden kan dit een moeilijke of een makkelijke tocht worden. Behalve het weer is de enige moeilijkheidsfactor het zand. Geregeld trek je door de duinen en door het gewicht van jezelf en je rugzak zak je net dat tikkeltje dieper het losse zand in en soms moet je ook aan de stranden zoeken naar een hardere strook. Wandelen in het losse zand is zonder rugzak best vermoeiend, dus met rugzak wordt dit net ietsje zwaarder. Desondanks kan ik de GR120 aanraden aan beginnende wandelaars. De hoogteverschillen zijn vrijwel verwaarloosbaar (Cap Blanc Nez is met zijn 150m+ het hoogste punt van de GR). Voor het overige kan je meestal over harde stukken zand lopen. Soms loop je eens door een stadje, dus heb je asfalt- of betonondergrond.

​Bewegwijzering

Maak u geen illusies; de markeringen ontbreken echt overal. Een kaart meenemen is dan ook onontbeerlijk, zeker voor het gedeelte van Gravelines tot aan de Belgische grens, vermits je daar landinwaarts onderweg bent en dus niet gewoon de kustlijn kan volgen. De GR brengt je tussen Berck en Calais evenwel soms de duinen in en dat kunnen best interessante stukken zijn. Deze overslaan zou zonde zijn.

​Beste tijd van het jaar

Ik heb deze GR eind juni 2017 gedaan. De eerste twee dagen was het bijzonder wisselvallig met temperaturen rond de 18-19°. De laatste twee dagen scheen de zon de hele dag en was het best warm. Ik kan me niet uitspreken over de winter, maar ik denk dat het dan sowieso een moeilijke tijd is om dan de GR 120 te doen. Je moet soms stroompjes oversteken aan het strand en ik neem aan dat die in de winter nog ietsje breder en dieper zullen zijn, met alle gevolgen van dien als je natte voeten krijgt.

​Bij zon en regen...

Je loopt zowat de hele tijd in de volle zon. Er is zo goed als geen beschutting, behalve op enkele plaatsen in de duinen en die zijn dan nog vrij zeldzaam. Neem dus zeker de nodige maatregelen. Uiteraard geld dat ook voor regenweer. Je hebt bijna geen beschutting en als het regent, dan krijg je er ook nog eens wind bij. Een poncho helpt dan enkel als hij vastgemaakt is rond je middel, anders moet je er achter aan hollen. Heb je geen poncho breng je best een goede regenjas en regenbroek mee, en een rugzak met liner.

​Alternatieve (weekend)tochten

Indien je slechts tijd hebt om er 1 weekend op uit te trekken en je wil hier toch eens wandelen, dan kan ik het stuk tussen Boulogne en Calais aanraden. Dit is ongeveer 50 kilometer lang en in beide steden zijn treinstations van waaruit je, mits overstappen, makkelijk en snel in België geraakt. Die treinstations zijn ook niet ver van de GR-route. Zoals eerder gezegd is dit het mooiste stuk van deze GR en echt de moeite waard om bewandeld te worden.

464 weergaven0 opmerkingen

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page