top of page
  • Foto van schrijverMichel

Tour des Glaciers de la Vanoise • Dag 3 • Pralognan - Pralognan

Omdat we ervoor kozen al een dag vroeger op de camping in Pralognan te overnachten kunnen we vandaag zonder rugzak de lus via het cirque du Grand Marchet maken. Deze luswandeling maakt eigenlijk geen deel uit van de Tour des Glaciers de la Vanoise, maar is te mooi om zomaar links te laten liggen. Om 8u45 begeven Mathieu, Florence en ik ons op pad. Op weg naar onze afspraak met Arielle aan de Roc du Tambour moeten we zo'n 1000 meter overwinnen in amper 4 kilometer, met andere woorden een gemiddelde stijgingsgraad van 25%.


Cirque du Grand Marchet

Mathieu en ik zijn ons niet zo zeker van wat er ons vandaag te wachten staat. Allebei hebben we hoogtevrees en omdat dit toch een minder belopen pad is en er niet teveel info over te vinden was, weten we dus niet in welke mate we in de problemen zullen komen. We proberen het echter positief aan te gaan. De eerste twee kilometer verlopen zeer vlot door het Fôret d'Isertan, maar dan begint het stukje van de Pas de l'Âne (ca. 2000m). Deze bergpas is niet de typische bergpas die je op een GR normaal tegenkomt. Hier is het gebruik van handen soms wel nodig. Gelukkig moeten we echter geen gevaarlijke toeren uithalen. Om 11u20 zijn we boven waar Arielle ons al staat op te wachten. We trekken een uur uit voor de lunchpauze.


Op weg naar de Pas de l'Âne

Het pad dat ons door het cirque du Petit Marchet leidt, gaat over enorme rotsblokken waar toch wat klauterwerk aan te pas komt, maar ook hier niks gevaarlijks. Dat is anders als we aan de bergpas naast de Petit Marchet staan op circa 2450 meter hoogte. We moeten door een sneeuwveld in de afdaling naar het Cirque du Grand Marchet. Hier is het wel opletten geblazen dat we niet wegschuiven. Wat verder komen we in de kaar en dit is wellicht één van de mooiste plekken in de hele Vanoise. Aan onze rechterkant zijn er watervallen die ontstaan door het vele smeltwater uit de Glacier du Grand Marchet en dus moeten we her en der in het puinveld ook beekjes oversteken. Omdat het hier zo mooi is nemen we toch even de tijd om ons neer te zetten en te genieten van het spectaculaire uitzicht, vooraleer we aan de ultieme klim naar de Col du Grand Marchet (2490m) beginnen. Het Cirque du Grand Marchet opent in de vallei van Pralognan. Alleen kunnen we het dorp van hieruit helemaal niet zien en dus lijkt het alsof we ver weg zijn van de bewoonde wereld, terwijl Pralognan op slechts twee kilometer vogelvlucht ligt.


Cirque du Grand Marchet

De klim naar de col gaat vlot en ook hier zijn we sprakeloos als we voor ons het machtige Cirque du Dard met de vele bergen er rond zien. Nu is het alleen nog zaak om te dalen tot Pralognan. Het eerste deel van de afdaling is zeer steil met losse ondergrond en regelmatig moeten we van onze handen gebruikmaken. Ik heb zelf niet zoveel last van hoogtevrees, maar eerder schrik voor uitschuivers en eventuele blessures, want de rotsen zijn erg scherp. We moeten ook nog langs een sneeuwveld, maar dat gaat zonder noemenswaardige problemen. Net voor het brugje over de Dard moeten we ook nog klauterend naar beneden, maar gelukkig werden daar kettingen gehangen en metalen treden in de rots gehouwen.


Cirque du Dard

De laatste twee kilometer naar Pralognan zijn niet meer zo spectaculair. Ik ga langs het brede pad op de linkeroever van de rivier, terwijl mijn metgezellen langs rechts gaan. Ik kom zo rechtstreeks aan de camping uit maar passeer ook de Cascade de la Fraiche, die ik vorig jaar niet gezien heb. Dat is best een indrukwekkende waterval waarlangs via ferrata's geïnstalleerd werden. Om 17u ben ik terug.


Gegevens wandeling:

Datum: Vrijdag 07/08/2020

Etappe: Pralognan > Pralognan

Afstand: 11,2 kilometer

Stijgingsmeters: 1163m Dalingsmeters: 1157m

Weer: Zonnig


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page