top of page
  • Foto van schrijverMichel

Tour des Glaciers de la Vanoise • Dag 5 • Refuge de l'Arpont - Refuge de Plan Sec

Het ontbijt in de refuge is om 7u aangekondigd dus staan we met z'n vieren omstreeks 6u op zodat we voldoende tijd hebben om ons materiaal af te breken en op te bergen. Na het ontbijt zijn we plan om zonder rugzak de klim naar de Lac de l'Arpont te wagen. Dit gletsjermeer ligt op bijna 2700m hoogte. Flo heeft last van haar knie en keert al snel terug naar de refuge om al aan de etappe te beginnen. Tot het meer is het een kleine 2 kilometer en we moeten net voor ons doel nog over een sneeuwveld. Boven aangekomen zien we dat de gletsjer niet meer tot aan het meer reikt zoals op een foto van 22 jaar geleden die ik online vond (klik hier).


Lac de l'Arpont

We nemen de tijd voor wat foto's en na een korte pauze dalen we af naar de refuge. Aan het sneeuwveld gekomen kunnen we het niet laten om een sneeuwballengevecht te houden. Even terug kind zijn. Geweldig! Na anderhalf uur zijn we opnieuw aan de refuge. We vullen onze watervoorraad aan en begeven ons dan op pad. Aan Chapelle Saint-Laurent passeren we een kudde schappen met twee herders. Eens daar voorbij zitten we op de rand van het Nationaal Park van de Vanoise. Nog steeds lopen we parallel met de Termignon-rivier die daar ergens in de diepte moet liggen. Bij Le Mont gaat het pad flink omhoog en na La Juliette denken we dat het iets makkelijker gaat, maar dan volgt plots een lange klim die enigzins gemaskeerd is door een andere berg. Ter hoogte van een bocht in het pad, onderaan de Crête de Belle Place houden we halt voor de lunchpauze (ca 2440m). Van Flo nog geen spoor. Het wordt een korte middagpauze en tegen de bergflanken gaat het verder.Ik laat Mat en Arielle achter me, want hun tempo ligt beduidend lager dan het mijne. Een eind voorbij La Loza gaat het intussen brede pad in een flinke boog om een afgrond heen. Ik probeer niet te kijken en hou er stevig de pas in. Bij La Turra daalt het pad zigzaggend. Aan hoogtepunt 2245 kom ik Flo weer tegen. Zij heeft bij twee dames aangesloten omdat ze niet alleen wilde zijn en de dames in kwestie zagen daar geen graten in. Ook hun tempo ligt wat te laag dus stap ik alleen door naar Le Djoin. De drankgelegenheid daar zit goed vol en dus leg ik nog snel de laatste kilometer af langs een breed pad boven de twee stuwmeren. Om 16 uur arriveer ik bij de pittoreske Refuge de Plan Sec (ca 2310m). De tent mogen we achteraan op een vlak grasperk plaatsen.


De namiddag wordt gevuld met een boek, wat gesprekken met andere wandelaars, een warme douche en rust. Avondeten doen we andermaal in de refuge.


Gegevens wandeling:

Datum: Zondag 09/08/2020

Etappe: Refuge de l'Arpont > Refuge de Plan Sec

Afstand: 19,9 kilometer

Stijgingsmeters: 1080m

Dalingsmeters: 1086m

Weer: Zonnig


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page