top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht: De Brabantse Kouters te Asse (22,5 km)

De Brabantse Kouters is een mooi open en golvend gebied ten noorden en noordwesten van Brussel, lopende van Zemst in het oosten tot Asse in het westen. Bekend om zijn hop, telt de regio verschillende bossen en natuurgebieden die makkelijk met elkaar verbonden kunnen worden tot een mooie groene wandeling. Ik stippelde een traject uit op het grondgebied van de gemeente Asse, met een erg hoog aandeel onverharde paden en tal van blikvangers zoals de Peerdsbroeken en het Kravaalbos.Naar goede gewoonte is een treinstation mijn vertrekpunt, dit keer het station van Asse. De Sint-Martinuskerk, die tijdens enkele stormen in 2022 een deel van zijn dak verloor, zie je in de verte wel liggen, maar ik kies voor een zuidelijker en rustiger traject buiten het centrum. Achter het Atheneum van Asse, gelegen in Domein Vijverbeek kom ik door het eerste mooie groene lint: de Dweerschen Broekkeweg. Niet veel later volgt al een tweede groene passage op weg naar een derde, lokaal zeer bekende route: de Kruisborreweg. Je wandelt er langs enkele kapelletjes, waarvan de meest bekende wellicht de 17de eeuwse Kruisborrekapel is. De vernieuwde Streek-GR Groene Gordel loopt sinds kort langs dit stukje natuur.


De Kruisborrekapel

Na 7,5 kilometer verlaat ik de Streek-GR en trek naar de Peerdsbroeken. Het natuurgebied is een elzenbroekbos, m.a.w. een bos op moerassige grond waar voornamelijk de zwarte els groeit. Er doorheen kronkelt de schattige Overnellebeek. Kort wandel ik Oost-Vlaanderen binnen, waar je nog beter kan herkennen hoe nat het wel is in de Peerdsbroeken.


De Peersbroeken

Ik verlaat Oost-Vlaanderen net zo snel, al moet ik daarvoor wel een stuk over asfalt, richting Asbeek. Een modderpad tussen de velden brengt me langs het Asbeekse kerkhof en zo naar het noordelijker gelegen Asse-ter-Heide. Op een bankje aan het kerkhof aldaar hou ik even halt om de innerlijke mens te versterken. Daarna gaat het net zo groen verder, al moet ik wel even de drukke N9-autoweg over om in het Kravaalbos te geraken. Dat bos ligt eigenlijk gespreid over Asse, Opwijk en het Oost-Vlaamse Meldert (Aalst). Het is een zeer gevarieerd bos, zowel op vlak van reliëf als flora. Weetje: net naast het Kravaalbos ligt een voetbalveld en Café Bij Stinne, waar in 2019 de opnames voor de vierde film van FC De Kampioenen plaatsvonden. Terug naar het Kravaalbos. In april kan je er terecht om de paarse boshyacintenpracht te aanschouwen. Niet zo overvloedig als in het Hallerbos, maar wel mooi en ook veel minder druk. Middenin het bos staat een omheining en zie je zelfs een kiezelweg liggen. Dat deel behoort toe aan het landgoed Haelterman. Er lopen talrijke paden door het Kravaalbos. Ik volg deels de Streek-GR, die wat later in de buurt van Mazenzele door het mooie Kleigat (of Kleygat) loopt.


Het Kleigat

Via de Vogelenzang, het Hambos en wat kleine paden rond Krokegem bereik ik niet veel later het kleine Kartelobos. Ook hier kan je in april boshyacinten spotten. De eerste bloemetjes lieten zich tijdens mijn passage eind maart reeds schuchter zien. Nu al heb je de bosanemonen die in bloei staan. Veldwegen brengen me tot aan het station van Mollem dat niet veraf meer is.Gegevens wandeling:

Datum: Woensdag 27 maart 2024

Startplaats: Station Asse

Eindplaats: Station Mollem

Pad: Streek-GR Groene gordel + eigen route

Afstand: 22,5 kilometer

Stijgingsmeters: 224m

Dalingsmeters: 257m

Bereikbaarheid: Trein

GPX: klik hier 

Verhard - Onverhard: 24,9% - 75,1% 


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page